29 maj 2013

4 SNABBA med Peter Le Marc, producent

Sångaren Peter Le Marc har med ojämna mellanrum även agerat producent, mest uppmärksammad blev han i den rollen för Eldkvarns Limbo. Nu dyker han plötsligt upp med två projekt samtidigt, David Urwitz respektive Jessica Andersson. MI blev givetvis nyfiken, har han sadlat om rent av?

Två producentroller på kort tid, hur gick det till?

– Tillfälligheter. Jag kände David lite sedan tidigare. I höstas ringde han och frågade om jag ville spela lite munspel på hans kommande album. Andreas Dahlbäck producerade. Men jag har svårt att inte lägga mig i när jag är med i en kreativ process, så det slutade med att jag blev medproducent. Samma sak med Jessica Anderssons platta. Hon frågade om jag ville skriva låtar med henne, vara lite mentor. När vi skrivit klart sångerna hängde jag med in i studion och blev tillsammans med Ola Gustafsson medproducent. Det roliga är att både Jessica och David är från Trollhättan – som jag.

När MI hörde av sig och ville prata med producenten Le Marc replikerade du snabbt ”men är jag en producent?” Vad är en producent för dig?

– Producent är en ganska otydlig roll. Allt från någon som tittar in som hastigast under inspelningarna till någon som både är arrangör, tekniker, låtskrivare och musikant. Jag har bara producerad Eldkvarns Limbo tidigare (och medproducerat mina egna skivor). Jag ser min roll som förvaltare av artistens visioner. Det var när jag proddade Eldkvarn som jag upptäckte att jag lärt mig en hel del efter 30 år i musiksvängen. Jag är alltså väldigt hands on med fokus på sången, eftersom jag själv är sångare.

Vem är David Urwitz, hyllad kultartist för vissa, okänd för de flesta?

– David Urwitz är en oerhört begåvad singer-songwriter som ännu inte lyckats nå ut öster om Vättern. I Göteborg och i Norge är han ganska stor. Han har ett särpräglat uttryck i sina texter och en unik röst. Jag hoppas hans kommande skiva ska få resten av Sverige att upptäcka honom.

Vad är annars på gång?

– Ja, som sagt, jag halkade ju in i dessa två produktioner av misstag, så det har varit fullt upp. Men jag har även haft tid att skriva och medskriva låtar åt några andra artister. Annars går jag mest hemma och drar.

Fotnot: David Urwitz finns på Alvy Singer Records, Jessica Andersson på Mariann/Warner Music.

Lars Nylin