30 april 2013

FESTIVALNYTT Popadelica sparkar igång sommaren

Popadelica i Huskvarna smygstartar i helgen en festivalsommar som briserar med Siesta! i skiftet maj/juni. Huvudnamn i Huskvarna Folkets Park blir 4/5 Icona Pop och hemmasönerna Motorhomes.

I fallet Motorhomes handlar det om första framträdandet på tio år. Betydligt färskare är Viktor & The Blood, Viktor Noréns band gör första spelningen ”på riktigt.” Andra namn är Lorentz & Sakarias respektive Miriam Bryant, en sångerska det talas alltmer om på exportfronten. En fullfjädrad succéexport är redan Icona Pop. Stockholmsduon är fortsatt heta i USA med bl.a. medverkan i Jimmy Fallon Show. Men man inleder en ganska ambitiös Sverigesommar vid Vätterns strand. ”Det är något extra att få visa svensk publik hur vi utvecklats och var vi står nu,” sa duon när MI mötte dem förra veckan.

Till programmet vid Siesta! i Hässleholm 31/5-2/6 har senast tillkommit bl.a. Looptroop Rockers och Movits. Två veckor senare, 13-15/6, arrangeras Hultsfredsfestivalen på STOXA i Sigtuna norr om Stockholm. Där har bl.a. evigt kultstämplade My Bloody Valentine tillkommit. Scorpio arrangerar även Bråvallafestivalen i Norrköping 27-29/6 och har lagt bl.a. amerikanska Rival Sons till sommarens möjligen namnkunnigaste festivalstartfält.

Mot den beskrivningen protesterar troligen Metaltown i Göteborg 4-6/7. I de tyngre genrerna har ett redan späckat fält – med Slipknot, Korn, Motörhead, Sabaton och Danzig bland många – nu toppats med listettan Ghost.

Förebild för många på Göteborg Galopp är Alice Cooper. Men amerikanen dyker inte upp där utan på Storsjöyran i Östersund (26-27/7). Där framträder även t.ex. Johnossi och Bo Kaspers Orkester.

Lars Nylin