25 april 2013

SKIVBOLAG Musichelp satsar på svensk musik i USA

I samband med Canadian Music Week i Toronto tecknade Musichelp ett avtal med det amerikanska bolaget Digsin  gällande svenska bandet Like Swimming från Stockholm. Den här veckan offentliggjorde Musichelp att man i egen regi kommer att göra ett svenskt showcase på New Music Seminar i New York 10 juni.

New Music Seminar är en amerikansk musikmässa som efter stort genomslag åren 1980-1995 återuppstod i Los Angeles 2009, för att sedan återvända till New York förra året. I år arrangeras New Music Seminar 9-11 Juni på Webster Hall.

Tanken med New York-showcaset är att presentera ny svensk musik för den amerikanska och kanadensiska musikbranschen och få till djupare samarbeten mellan de olika länderna.  Samtidigt satsar just nu EU på att få ett djupare samarbete med europeiska bolag och Kanada. Showcaset är en fördjupning på det arbete med att svensk musikexport som Musichelp inledde för två år sedan.

– Att vi får hålla ett showcase är att på grund av de kontakter och förhandlingar vi gjorde under MIDEM i Frankrike i januari, berättar Peter Åstedt, vd Musichelp. Det är också mycket på grund av vår lyckade satsning och framgångar på Candian Music Week i mars som har slagit ringar på vattnet.

–  Igår gick vi ut med kontraktet mellan det svenska bandet Like Swimming och amerikanska Digsin. Idag kan vi gå ut med Frantic Sunday får en Europaturné i oktober, festivaler i Europa och Sverige och en turné i Kanada tack vare det jobbet.

Bland de artister och band som redan är klara för New Music Seminar återfinns bl.a State of Grace (som utsågs till bästa liveakt på Rockkarusellen 2011 och nyligen skrev ett avtal med ett av världens största varumärken.) och Full of Keys, som nyss har spelat in ett nytt album.

Digsin, som kontrakterat det svenska bandet Like Swmming, är ett nytt musikbolag i USA som har specialiserat sig på att breaka artister via social medier och digital marknadsföring. Bolaget ägs av Jay Frank, tidigare Senior Vice President Music Strategy på CMT samt Vice President Programming & Label Relations på Yahoo! Music, men även känd som författare till böckerna FutureHit. DNA och Hack your hit.

– Målet för Like Swimming när de startade var att få jobba med DigSin och deras team, kommenterar Peter Åstedt, manager på Musichelp. Det känns fantastiskt att de tog in bandet på första låten vi skickade!

Digsin kommer nu att släppa Like Swimmings debutsingel God Knows 30 april. Bandet har precis avslutat inspelningsarbetet på sin andra singel i Polar Studios, med Lennart Östlund som producent. Andrasingeln planeras släppas i höst.

Närmast reser nu Peter Åstedt och Ulrika Holmberg på Musichelp till Jazzfest i New Orleans och Musexpo i Los Angeles i maj, för att på plats bygga upp intresset för showcaset i juni.

Claes Olson

Bilden, fr.v: Peter Åstedt (Musichelp), Jay Frank (Digsin) och Ulrika Holmberg (Musichelp)

Länkar:

Like Swimming http://www.likeswimmingmusic.com

Digsin http://www.digsin.com