28 mars 2013

SVERIGETOPPLISTAN v.13 Depeche Mode och Iron Maiden nya bästsäljare

Depeche Mode Delta Machine [Columbia / Sony Music] går den här veckan rakt upp i top på albumlistan. Iron Maiden, en annan nykomling, övertar med bred marginal tronen på dvd-listan med Maiden England ´88 [EMI]. Robin Stjernberg You [Universal Music] behåller förstaplatsen på singellistan och Melodifestivalen 2013 [M&L / Warner Music] är fortfarande Sveriges totalt sett bästsäjande album.

I sommar Sverige-aktuella Depeche Modes nya album har föregåtts av en stor kampanj med stor genomslagskraft. Detta, i kombination med det engelska bandets trogna svenska fanbase, borgade för veckans förstaplats på SverigeTopplistan. Några placeringar längre ner gör ytterligare två nykomlingar entré på topp 10. Johnossi Transitions [Universal Music] på plats 5 och Amarante The Nexus [Spinefarm / Universal Music] på plats 6.

På det internationella planet är Justin Timberlake The 20/20 Experience [RCA / Sony Music] det snabbaste säljande albumet någonsin i iTunes historia. I USA sålde det enligt SoundScan totalt hela 968 000 exemplar första veckan, vilket naturligtvis gav en förstaplats på Billboard-listan. The 20/20 Experience har nu toppat iTunes-listan i fantastiska 89 länder, men på SverigeTopplistan faller det denna vecka från plats 12 till 24.

Bakom Robin Stjernberg You [Universal Music] i singellistans topp behåller samtliga de sex därefter följande titlarna sin plats bland de sju bästsäljande, dock med vissa omkastningar ifråga om inbördes ordning. Håkan Hellström Det kommer aldrig va över för mig [Stranded / Universal] klättrar från plats 12 till 8. Avicii vs Nicky Romero I Could Be The One [Universal Music] klättrar från plats 11 till 10. Högsta nykomling är Miriam Bryant Push Play [EMI] som går in på plats 43.

Med samma självklarhet som Depeche Mode direkt intar albumlistan går Iron Maiden Maiden England ´88 [EMI] rakt upp i topp på dvd-listan. Listandelen på 65,88 procent är mer än 16 gånger som stor som veckans tvåa Sound City – Real To Reel [Columbia / Sony Music], som förra veckan toppade listan. På albumlistan gör Iron Maidens cd med samma namn som dvd:n entré på tolfte plats.

Claes Olson

Länk:

www.sverigetopplistan.se