21 mars 2013

SKIVBOLAG / FÖRLAG Norsk film får tillgång till The Beatles musik

Produktionsbolaget Storm Rosenberg har tecknat ett avtal med EMI Music och Sony/ATV Music Publishing Scandinavia som garanterar dem att använda The Beatles musik till sin filmatisering av boken Beatles, baserat på den norska författaren Lars Saabye Christensens bästsäljare.

Tidigare har bl.a Lars Saabye Christensens böcker Ti Kniver i Hjertet, Herman och Halvbroren filmatiserats i både långfilmsformat och som tv-serier. Senast var det NRK-produktionen Halvbroren som blev en mycket framgångsrik satsning. Nu är det Saabye Christensens Beatles som skall bli film. Romanen, som publicerades 1984, är en av de största bästsäljarna i modern norsk historia

Filmen har varit under planering i flera år och efter en lång process för att säkra musikrättigheterna kan de nu realiseras. Produktionsbolaget Storm Rosenberg har tecknat ett avtal som ger dem rätten att använda de ursprungliga inspelningarna av The Beatles.

– Vi är stolta och hedrade över att kunna använda originalinspelningarna av The Beatles för filmatisering av Lars Saabye Christensen fantastiska roman, säger Jørgen Storm Rosenberg, producent av filmen.

– Om vi inte fått tillåtelse att använda musiken, skulle vi inte kunna göra den här filmen. Det var helt avgörande för oss. Avtalet innebär att flera av The Beatles originalinspelningar kan användas i sin helhet i filmen.

Det norska produktionsbolaget Storm Rosenberg AS grundades 2007 och har bl.a haft framgång med filmer som Julenatt i Blåfjell och Blåfjell 2 – Jakten på det Magiske Horn. Bolaget samproducerar också ”Tina & Bettina The Movie” och nyinspelningen av ”Reisen til

Producenten Jørgen Storm Rosenberg är en av de mest meriterade producenterna i Norge och har bland annat utsetts till årets producent både 2005 och 2008. Han fick sitt genombrott med filmen Uno och är känd för filmer som Kautokeino – Upproret och Den besvärande mannen, som vann kritikerpriset på filmfestivalen i Cannes 2006.

– Vi är mycket glada och stolta över att ha bidragit till att förverkliga denna bok till film, kommenterar Anette Hökengren, chef för Film & TV på Sony/ATV Music Publishing Scandinavia.

– Det är spännande att vara en del av detta projekt, instämmer Eva Hällefors, Synch & Licensing Manager på EMI Music Norden. Vi är glada att vi kan bidra med originalinspelningar från The Beatles. När man vet vilka filmer som producerats av de inblandade och hur stor påverkan boken har haft på flera generationer så gör det oss övertygade om att detta kommer att bli en bra och framgångsrik film.

– Det var en förutsättning från Norsk Filminstitutt (Norges Filminstitut/reds.anm) att producenterna kunde få använda musiken, förklarar Ivar Køhn, chef för utveckling och produktion på Norsk Filminstitutt. Att Storm Rosenberg har säkrat rättigheterna att använda de originalinspelningarna är ett stort steg. Vi är övertygade om att detta kommer att bli en stor succé under 2014.

Lars Saabye Christensen roman Beatles toppar listan över ”coming-of-age”-berättelser i Norge. Historien handlar om fyra tonårspojkar som växer upp i Oslo under 60-talet. Deras vänskap speglas genom de senaste nyheterna från bandet The Beatles. Bandets framsteg och utmaningar fungerar som en metafor för huvudpersonernas vänskap.

– Jag ville skriva om hur The Beatles band oss samman och gjorde oss större, berättar författaren. Det faktum att denna historia nu kan berättas på ett sanningsenligt sätt, med hjälp av Beatles originalinspelningar, gör mig övertygad om att detta kommer att bli en riktigt bra film.

Med Beatles fick Lars Saabye Christensens sitt definitiva genombrott som författare. Boken har sålts i 16 länder och har fått lysande recensioner utomlands. Filmen går i produktion i juni med planerad premiär 14 februari 2014, på 30-årsdagen av romanen. Filmen har en budget på 50 miljoner kronor.

Claes Olson

Bilden: Johan Husvik och Jörgen Storm Rosenberg. Foto: David Johansen