4 mars 2013

MUSIKPRIS Svensktoppen nästa är vägen till Melodifestivalen

I fredags inleddes inskickningsperioden inför årets upplaga av Svensktoppen nästa, Sveriges Radios stora årliga musiktävling.
 Med hjälp av P4:s 25 lokala kanaler finns åter chansen att nå ut med sin nyskrivna och nyinspelade låt till en stor rikstäckande publik inklusive en plats i Melodifestivalen 2014.

Svensktoppen nästa är öppen för både nya och etablerade låtskrivare och artister. Fram till 1 april kan man skicka in tävlingsbidrag till sin lokala P4-kanal. Därefter väljer jurygrupper på de olika kanalerna ut de tävlingsbidrag som går vidare till lokal delfinaler. Dessa arrangeras runt om i landet under våren och sommaren. När Svensktoppen nästa når den stora direktsända riksfinalen på Liseberg i Göteborg den 25 augusti tävlar åtta slutligt utvalda låtbidrag om vinsten och en utmanarchans till Svensktoppen. I år erbjuds den vinnande artisten också en plats i Melodifestivalen 2014.

Förra året skickades 950 nyskrivna låtbidrag till Svensktoppen nästa och landets lokala P4-kanaler. Slutlig vinnare blev låtskrivaren och artisten Terese Fredenwall. Hennes tävlingsbidrag Drop the Fight snurrade flitigt i P4 i höstas och testades till Svensktoppen. Förutom medverkan under delfinalen av STN i Stockholm och riksfinalen på Liseberg i Göteborg uppträdde Terese Fredenwall också tillsammans med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen när programmet Svensktoppen i höstas firade 50 år. Som första direktkvalificerade artist via STN tävlade också Terese Fredenwall i lördags med egna låten Breaking the silence i Melodifestivalen i SVT.

Bland tidigare finalister i STN märks aktuella melodifestivalfinalisterna State of Drama och Ted Gärdestadstipendiaten Filip Åhlman. Mer information om Svensktoppen nästa 2013 och tävlingsregler för årets tävling finns på www.sverigesradio.se/svensktoppennasta.

Lars Nylin