12 februari 2013

NYLIN om Warners köp av EMI

Det är som att vi är tillbaka till 1955.” Det är en av de kommentarer jag fick efter att det på torsdagskvällen stod klart att Warner Music Group köpt Parlophone Label Group, här hemma representerade av EMI Music Sweden.

Reflektionen i inledningen syftar på att det nu blir tre majorbolag som dominerar utgivningen av inspelad musik – det man förr enkelt kunde kalla skivindustrin. Så var det på 1950-talet och så har det nu åter blivit sedan det som så sent som på 1980-talet kallades för ”The Big Six” nu blivit tre.

Men flest kommentarer det senaste dygnet har vänt på den dystra undertonen i inledningscitatet.

Många har anat, ofta fruktat, att Universals köp år 2011 av EMI Music skulle innebära att branschen ställdes inför ett duopol, bestående av Universal och Sony. Med Warner en bra bit under i styrka och indiesammanhanget än mer akterseglat av de två som då förmodades sätta agendan i exempelvis digitala sammanhang.

I dag har såväl indiegurun Martin Mills, ägare av brittiska Beggarsgruppen med bl a Adele i sitt stall, som Impalas Helen Smith och Merlins Charles Caldas välkomnat köpet i brittiska medier. ‘Two’s company, three’s a crowd’. A stronger competitor to the Universal/Sony duopoly should make the market more open at all levels and give artists new opportunities. We would also expect this to be complemented by significant strengthening of the independent sector,” säger Smith till webbtidningen CMU. Man är eniga att med tre stora bolag istället för bara två blir det en bättre balans och konkurrens i hela industrin.

Vid sammanslagningen av förlagen Sony ATV och EMI tog över ett halvår innan alla roller klarnat och EU sagt sitt. Jag tror vare sig att bolagsledningarna på Rehnsgatan i Stockholm (Warner) eller Linnégatan (EMI) i talande stund vet vilka strategier som nu kommer att väljas av de nya ägarna. Det finns mängder av beslut och avtal att reda ut under månader framöver.

Det enda som är helt klart är att affären genomförts till en kostnad av nära fem miljarder kronor. Allt övrigt kan vi utomstående se fram emot med spänning och de direkt inblandade med viss bävan.

Lars Nylin