15 januari 2013

NYLIN Svårare än så är det inte

Jag är normalt sett inte en som pysslar med nyårslöften. Men ett gav jag mig själv som ni gott kan få veta: 2013 ska bli året när jag åter ser annan levande musik än pop och rock. Inte för att jag tröttnat på de genrer som en gång formade mig – utan av det enkla skälet att omväxling kan förhöja något alldeles väldigt. Det har blivit på tok för lite av detta på sistone.

Efter Yellow LoungeO-Baren i Stockholm förra veckan blir det troligen mycket lätt att uppfylla det som utlovades på en regnig balkong på nyårsnatten. Yellow Lounge är en drygt tioårig ursprungligen tysk (Berlin) klubbföreteelse som gick på export till Sverige för första gången. Idén är superenkel: varför låsa in klassisk musik i institutioner och diamantskramlande konserthus när klassisk/seriös musik lika väl kan framföras i en klubbmiljö? För att möta andra än de invigda. För att låta sig skakas om och möjligen färgas av vad ”de där andra” pysslar med.

Kvällens svenska värd var Universal Music och dess nytillträdde Head of Strategic Marketing, Johannes Sjöberg. Denne fick introducera ett antal musiker som inte skulle ha skämt för sig på Konserthuset, Dalhalla eller Uppsala Konsert och kongress.

Men som nu istället spelade två gånger 20 minuter egna verk – men också verk av exempelvis den enorme Arvo Pärt (Fratres) – inför ett 50-tal i den pyttelilla O-Baren i det inre av krogen Sturehof. Lite av ciceron var den brittisk-sydafrikanske violinisten Daniel Hope, han introducerade senare den italienske pianisten Ludovico Einaudi. De två har samarbetat på det aktuella albumet I Giorno [Deutsche Grammophon], Hope är sedan i februari aktuell med albumet Spheres på samma bolag.

Det blev en förnämlig kväll. Trots ett envist susande fläktsystem, trots att någon inte kunde hålla flabben, trots (och tack vare) klirret av vinkupor. Svårare än så här det inte att skapa något som ger en känsla av att vara med om något unikt. Ändå är det så få som försöker.

Att mitt mer dynamiska konsertår inleddes med en lektion klassisk musik känns extra lämpligt då en klassisk app vid förra årets slut var den jag använt mest hos Spotify. ”Classífy”, framtagen av svenska X5 Music, är ett alldeles strålande verktyg för att botanisera i ett utbud som är så gigantiskt, men som tyvärr ganska få orkar/vågar/hinner försöka sig på att hitta in i.

X5:s VD Johan Lagerlöf tillhörde förresten de som inte fått plats på O-Barens lilla läktare. Istället syns han lutad mot bardisken precis bakom Hope i de filmer som finns på nätet från Yellow Lounge. Jag tror att även Lagerlöf gick från tillställningen med en mycket positiv känsla.

Lars Nylin