12 december 2012

TV Awa vann svenska X-factor

Awa Santesson-Sey vann i fredags första säsongen av X factor. Slutomröstningen var första gången som TV4:s jättesatsningen passerade en miljon tittare och kanalen ska nu utvärdera om det blir en fortsättning.

15-åriga Santesson-Sey från Stockholm vann finalen och ett kontrakt med Sony Music, enligt TV4 värderat till en miljon kronor, med en version av You Can’t Hurry Love. Tvåa kom Benny Hult, medan Isak Danielsson blev trea.

– Det känns helt sjukt. Jag är jätte-jätteglad. Det är en dröm som blivit sann. Nu är det bara att rivstarta och skriva låtar som passar mig, sa Awa efteråt till TT Spektra.

X factor är enligt medieuppgifter TV4:s dyraste satsning någonsin men nådde först i den avgörande omröstningen en miljon tittare. 830 000 tittare vid det sista programmet ökade då till 1 020 000.

-Vi kommer att påbörja ett omfattande utvärderingsarbete. Jag tycker att finalen blev en värdig avslutning. Att vi hade en tittarandel på 38 procent under omröstningen visar att vi har byggt upp en nyfikenhet kring programmet. Att vi inte nådde högre tidigare under kvällen beror på att På Spåret är ett fantastiskt program, säger TV4:s Pelle Porseryd till tidningen Resumé.

Siffrorna är svaga om man jämför med Idol-avslutningen 2011, den hade en tittarsiffra på 1 470 000. I fredags hade SVT:s På Spåret 2,5 miljoner tittare samtidigt som X factor.

Lars Nylin