9 november 2012

SVERIGETOPPLISTAN v 45 Mando Diao mania

Mando Diaos tolkningar av Gustaf Fröding rusar rakt i topp av Sverigetopplistan. Infruset [Music de la Santa/Sony Music] blir Borlängegruppens första albumetta. I övrigt är veckan en triumf för Mr Radar/Svedala-kontoret med tre album på topp 5.

Teamets adepter Peter Lemarc (nu på plats fem) och Loreen (nu fyra) fanns där redan tidigare. Nu fick man även se Bo Kaspers Orkester göra entré på plats två med Du borde tyckt om mig [Svedala/Sony]. För BKO var det nionde gången man placerade sig på plats tre eller bättre. Föregångaren New Orleans nådde 2010 första platsen.

På plats ju placerar sig veterankonstellationen Neil Young & Crazy Horse med Psychedelic Pill [Warner Bros/Warner] och även Robbie Williams är ny på topp 10 med Take The Crown [Island/Universal].

Övriga nykomlingar på topp 20: Tiamat (11), Samuel Ljungbladh & Ole Börud (13), Pugh Rogefeldt (samling, 14), Black Country Communion (18) respektive debuterande svenskarna Urban Cone (20).

På singellistan – med Swedish House Mafia stabilt kvar i topp – börjar TV4:s tittarsuccé Så mycket bättre sätta spår. Miss Li går in som nummer 21 med sin hyllade version av Pugh Rogefeldts Här kommer natten [Eva/Eva] omedelbart följd av Darins tolkning av samme Rogefeldts Stockholm [Eva/Eva].

På samlingslistan startar Absolute Kidz 33 [Eva/Sony Music] starkt på plats två. Kvar i topp är EMI:s svensktoppensamling.

Veckans andra nya etta hittas på den klassiska listan: Londonbaserade Belcea Quartets Beethoven: The Complete String Quartets Vol 1 [Zig Zag/Naxos]. En tredje finns på DVD-listan i form av The Roaring Cadillacs med The Roaring Cadillacs hyllar Eddie Meduza [Atenzia/Budgetgrossisten].

Lars Nylin