2 oktober 2012

30 år med CD och en dag med WordPress

MI byter denna vecka skepnad och går över till WordPress. MI:s Lars Nylin väljer att fira detta genom att hylla ett fenomen som varit med 30 år längre, CD-skivan.

Brilliant Trees med David Sylvian. Det blev min entré i CD-världen. Den elegante engelsmannen målade ljudtapeter som djupt fascinerade. Året var 1984 och jag kände mig ytterst modern när jag inskaffade CD och CD-spelare för att verkligen kunna njuta av varje detalj i favoritlåten Nostalgia.

Men faktum är att tekniken redan var två år gammal. Den 1 oktober 1982 släpptes den första kommersiella CD-plattan, Billy Joels 52nd Street, och redan innan detta hade ABBA:s Visitors pressats (svenskar är som vi vet alltid med i täten när man talar musikindustri).

CD-skivan fyller alltså i dagarna 30 år. Det är ett jubileum som knappast innebär buller och bång, flaggan i topp och ballonger till barnen. Den nu medelålders ljudbäraren är numera snarast den fule kusinen från landet. Något som bara finns där, inget att göra åt, snart flyttar han säkert tillbaka.

Personligen tycker jag det är trist, vilket några gånger meddelats på denna yta. CD-formatet i sig är ingen ful ankunge, den är i en snygg förpackning den bästa paketeringen hittills – sedan får vinylromantiker ha sin åsikt där borta i det eviga pojkrummet.

Det som brustit är det så lätt sammanfallande jewel case-formatet. Liksom problemet, och detta är ju knappast CD-skivans fel, att såväl artister som skivbolag så ofta lockats att fylla det generösa formatet med musik som inte riktigt hållit måttet. Ett fenomen jag själv kallar Lex Prince.

Det känns rätt att hylla CD-skivan samma vecka som MI byter till en snyggare skepnad. Vårt nya publiceringsverktyg WordPress är inte precis purungt, det har väl varit vanligt bland webbtidningar ungefär lika länge som det tog för mig att hitta till min första CD. Men för mig signalerar skiftet ändå på något vis att MI tar sitt definitiva kliv in i den nya branscheran.

Vi har apropå den nya eran även i det nya formatet valt att behålla vinjetten DIGITALNYTT. Vi tycker den är tydlig och trots allt fyller den en annan sorts nyheter än de vi placerar under rubriker som SKIVBOLAG eller FÖRLAG och som samlas under paraplyet NYHETER. Kom gärna in med synpunkter på sådana här saker. Det är lätt att hemmablind och inte se vad som är mest användarvänligt för läsaren. Ha däremot överseende med barnsjukdomar, de första dagarna är sådant oundvikligt för en liten redaktion.

Välkommen till en uppdaterad MI och ännu ett grattis till CD-skivan, ett format som kommer att finnas med oss länge till som premium-produkt, tro mig.

Lars Nylin
Chefredaktör, MI