21 september 2012

EU säger ja till Universal/EMI

EU-kommisionen sade i dag fredag ja till Universals köp av EMI. I godkännandet ingår krav på att Universal säljer vidare stora delar av EMI, bland dessa finns svenska EMI liksom Universalägda Roxy Recordings.

På förhand trodde experter att EU skulle kräva försäljningar större än det som nu blev fallet. De lista bolagen motsvarar 10% av de två bolagens kombinerade omsättning och 30 % av EMI:s.

Innan affären är helt klart återstår, förutom nämnda försäljningar där svenska EMI och även Roxy Recordings ingår, för motsvarande myndighet i USA att säga ja. Detta antas dock ske innan månadens slut. Den totala prislappen på EMI:s inspelade musik är ca 13 miljarder kronor. Sedan tidigare har Sony ATV köpt EMI:s förlagsverksamhet, där är en fusion under genomförande.

MI återkommer fortlöpande om vidare utveckling i ett ämne som alltså i högsta grad påverkar även svensk musikindustri.

Lars Nylin