11 september 2012

James Iha på Razzia

Nya solosläppet, Look To The Sky, innehåller ett brett spektrum av låtar som verkligen visar vilken talangfull musiker, låtskrivare, textförfattare, arrangör och producent denne mångsysslare är.

– När jag började skriva kände jag att många av låtarna påminde om mitt förra soloalbum (Let It Come Down, 1998) men jag ville verkligen att nya skivan skulle vara annorlunda och bättre reflektera min musiksmak. Jag ville att den skulle vara mer elektrisk, säger han själv.

Iha tackar sin vän och medproducent, sverigebekantingen Nathan Larson för att han hjälpte honom att slutföra albumet.

– Han är en väldigt positiv människa och hjälpte mig att fokusera. Han kunde säga att ?de här låtarna är bra, men de här andra sångerna kanske du borde fundera lite på”. Han var mer än bara min medproducent, säger Iha.

Nathan Larson, filmkompositör som skrivit musiken till filmer som Boys Don’t Cry och Velvet Goldmine, spelar även gitarr, bas och synt på albumet.

–Han arrangerade stråkar och blås och var killen med fågelperspektivet under inspelningen. Make Believe var till exempel mer indie tills Nathan adderade stråkar och gav låten en mer filmisk karaktär.

Iha har andra musikaliska vänner som också bidrar med viktiga insatser på skivan. Bland gästerna märks Nina Persson (The Cardigans), Adam Schlesinger och nämnda Tom Verlaine.

– Alla gästerna är vänner, eller vänners vänner, och alla kom in I processen väldigt naturligt. Jag sa bara ?gör precis vad du vill”. Oftast hjälpte deras medverkan mig att se låten I ett nytt ljus, säger Iha.

Lars Nylin

Nya solosläppet, Look To The Sky, innehåller ett brett spektrum av låtar som verkligen visar vilken talangfull musiker, låtskrivare, textförfattare, arrangör och producent denne mångsysslare är.

– När jag började skriva kände jag att många av låtarna påminde om mitt förra soloalbum (Let It Come Down, 1998) men jag ville verkligen att nya skivan skulle vara annorlunda och bättre reflektera min musiksmak. Jag ville att den skulle vara mer elektrisk, säger han själv.

Iha tackar sin vän och medproducent, sverigebekantingen Nathan Larson för att han hjälpte honom att slutföra albumet.

– Han är en väldigt positiv människa och hjälpte mig att fokusera. Han kunde säga att ?de här låtarna är bra, men de här andra sångerna kanske du borde fundera lite på”. Han var mer än bara min medproducent, säger Iha.

Nathan Larson, filmkompositör som skrivit musiken till filmer som Boys Don’t Cry och Velvet Goldmine, spelar även gitarr, bas och synt på albumet.

–Han arrangerade stråkar och blås och var killen med fågelperspektivet under inspelningen. Make Believe var till exempel mer indie tills Nathan adderade stråkar och gav låten en mer filmisk karaktär.

Iha har andra musikaliska vänner som också bidrar med viktiga insatser på skivan. Bland gästerna märks Nina Persson (The Cardigans), Adam Schlesinger och nämnda Tom Verlaine.

– Alla gästerna är vänner, eller vänners vänner, och alla kom in I processen väldigt naturligt. Jag sa bara ?gör precis vad du vill”. Oftast hjälpte deras medverkan mig att se låten I ett nytt ljus, säger Iha.

Lars Nylin

Den amerikanske artisten James Iha har åtskilliga svenska kopplingar på sitt nya album Look To The Sky. Nina Persson från Cardigans medverkar och bland låtskrivarna finns Niclas Frisk och Andreas Mattsson.

Nya solosläppet, Look To The Sky, innehåller ett brett spektrum av låtar som verkligen visar vilken talangfull musiker, låtskrivare, textförfattare, arrangör och producent denne mångsysslare är.

– När jag började skriva kände jag att många av låtarna påminde om mitt förra soloalbum (Let It Come Down, 1998) men jag ville verkligen att nya skivan skulle vara annorlunda och bättre reflektera min musiksmak. Jag ville att den skulle vara mer elektrisk, säger han själv.

Iha tackar sin vän och medproducent, sverigebekantingen Nathan Larson för att han hjälpte honom att slutföra albumet.

– Han är en väldigt positiv människa och hjälpte mig att fokusera. Han kunde säga att ?de här låtarna är bra, men de här andra sångerna kanske du borde fundera lite på”. Han var mer än bara min medproducent, säger Iha.

Nathan Larson, filmkompositör som skrivit musiken till filmer som Boys Don’t Cry och Velvet Goldmine, spelar även gitarr, bas och synt på albumet.

–Han arrangerade stråkar och blås och var killen med fågelperspektivet under inspelningen. Make Believe var till exempel mer indie tills Nathan adderade stråkar och gav låten en mer filmisk karaktär.

Iha har andra musikaliska vänner som också bidrar med viktiga insatser på skivan. Bland gästerna märks Nina Persson (The Cardigans), Adam Schlesinger och nämnda Tom Verlaine.

– Alla gästerna är vänner, eller vänners vänner, och alla kom in I processen väldigt naturligt. Jag sa bara ?gör precis vad du vill”. Oftast hjälpte deras medverkan mig att se låten I ett nytt ljus, säger Iha.

Lars Nylin

Den amerikanske artisten James Iha har åtskilliga svenska kopplingar på sitt nya album Look To The Sky. Nina Persson från Cardigans medverkar och bland låtskrivarna finns Niclas Frisk och Andreas Mattsson.

Han är antagligen mest känd som gitarrist och låtskrivare i Smashing Pumpkins, bandet han grundade tillsammans med Billy Corgan och som hade enorma framgångar med skivor som Siamese Dream. Men James Iha har knappast legat på latsidan sedan gruppen splittrades 2000. Han har startat indie-etiketten Scratchie Records, turnerat med A Perfect Circle och hörts på inspelningar med Whiskeytown, The Sounds, Isobel Campbell och Fountains of Wayne, där vännen Adam Schlesingers ingår.

Som om inte det räckte driver Iha även inspelningsstudion Stratosphere Sound i New York tillsammans med nämnda Schlesinger, han har skrivit musiken till tre filmer och producerat och/eller mixat låtar med artister som Michael Stipe, Cat Power, The Yeah Yeah Yeahs och Ladytron. 2009 bildade han, tillsammans med Bun E Carlos (Cheap Trick) och Taylor Hanson (Hanson), powerpop-gruppen Tinted Windows vars hyllade albumdebut innehöll flera låtar skrivna av Iha.

Bilden: James Iha