5 september 2012

BOK Grönans affischer samlade

Konstnären bakom de färgsprakande och grafiska affischerna som prydde Stockholm på 70-, 80- och 90-talet är Nils Sture Jansson. Under nära två decennier illustrerade han affischer för Gröna Lund och de artister som uppträdde på Stora Scen, allt från utländska megastjärnor till svenska folkkära artister.

I boken Grönalundsaffischerna! [Premium Publishing] har författarna Jonas Jansson och Andreas Theve samlat 200 av de som förtjänat sin plats, har en historia att berätta eller är just bara fantastiska affischer. Affischerna har blivit till minnesmärken från den tidsperiod då Gröna Lund var Stockholms enda stadiga sommarscen för utländska rockartister och ett av Europas främsta konsertställen under 1950- till 80-talet. I boken hittar vi affischer från bland andra The Searchers, Sweet, Zarah Leander, Uriah Heep, Alice Cooper, Little Richard, ABBA, Sven-Bertil Taube, Harpo, Kiss, Manfred Mann, Cornelis Vreeswijk, Anita Lindblom, The Boppers, Lena Philipsson, The Beach Boys och många fler.

-Själv var jag för ung när de riktigt stora artisterna spelade på Gröna Lund, men jag minns affischerna. Som ägare till Gröna Lund kände både jag och Johan Tidstrand att detta är något vi måste fortsätta med och bevara. Boken har för oss blivit något som måste göras, något som måste ses av fler än bara oss här på Gröna Lund. Jag är otroligt stolt över att den äntligen är här, säger Mattias Banker, initiativtagare till boken och delägare till Gröna Lund.

Lars Nylin

Konstnären bakom de färgsprakande och grafiska affischerna som prydde Stockholm på 70-, 80- och 90-talet är Nils Sture Jansson. Under nära två decennier illustrerade han affischer för Gröna Lund och de artister som uppträdde på Stora Scen, allt från utländska megastjärnor till svenska folkkära artister.

I boken Grönalundsaffischerna! [Premium Publishing] har författarna Jonas Jansson och Andreas Theve samlat 200 av de som förtjänat sin plats, har en historia att berätta eller är just bara fantastiska affischer. Affischerna har blivit till minnesmärken från den tidsperiod då Gröna Lund var Stockholms enda stadiga sommarscen för utländska rockartister och ett av Europas främsta konsertställen under 1950- till 80-talet. I boken hittar vi affischer från bland andra The Searchers, Sweet, Zarah Leander, Uriah Heep, Alice Cooper, Little Richard, ABBA, Sven-Bertil Taube, Harpo, Kiss, Manfred Mann, Cornelis Vreeswijk, Anita Lindblom, The Boppers, Lena Philipsson, The Beach Boys och många fler.

-Själv var jag för ung när de riktigt stora artisterna spelade på Gröna Lund, men jag minns affischerna. Som ägare till Gröna Lund kände både jag och Johan Tidstrand att detta är något vi måste fortsätta med och bevara. Boken har för oss blivit något som måste göras, något som måste ses av fler än bara oss här på Gröna Lund. Jag är otroligt stolt över att den äntligen är här, säger Mattias Banker, initiativtagare till boken och delägare till Gröna Lund.

Lars Nylin

Under nära två decennier illustrerade konstnären Nils Sture Jansson affischer för de legendariska artister som uppträde på Gröna Lunds Stora Scen i Stockholm. Nu samlas 200 av affischerna i boken Grönalundsaffischerna! som släpps mästa vecka.