4 september 2012

Manifestation för Pussy Riot vid Live at Heart

Fredag 7 september kommer låtskrivare, artister och publik under Live at Heart att visa sitt stöd för de fängslade ryska artisterna i Pussy Riot. Klockan 16:30 kulminerar manifestationen på Våghustorget i Örebro med tal av Alfons Karabuda, ordförande i SKAP.

I augusti dömdes de tre Pussy Riot-medlemmarna Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich och Nadezhda Tolokonnikova till två års fängelse för att de i februari i år genomfört en aktion i Frälsarkatedralen i Moskva, där de framförde en text som kritiserade Putin och att företrädare för den ortodoxa kyrkan givit sitt stöd till Putin inför presidentvalet.

– Människor som kommer till Live at Heart vill visa sitt stöd för yttrandefrihet och artisterna i Pussy Riot, säger Anders Damberg och Johannes Nilsson, Live at Heart. Det blir en speciell festival-fredag det här året. Våra funktionärer kommer i år bära tröjor med budskapet ”Free Pussy Riot”.

En scen kommer finnas på Våghustorget i Örebro. Från 12:00 kommer artister som spelar under Live at Heart att uppträda på scenen under en eftermiddag tillägnad Pussy Riot. Klockan 16:30 kulminerar manifestationen med tal av Alfons Karabuda, ordförande i SKAP – Svenska Kompositörer Av Populärmusik och president för de samlade europeiska kompositörsorganisationerna. SKAP arbetar för att Sverige ska erbjuda utsatta musikskapare fristäder på samma sätt som idag erbjuds författare.

–Kulturen och inte minst musikskapare är ofta de som står längst fram på barrikaderna i demokratiarbetet världen över. Yttrandefrihet är en grundbult i kulturen och en förutsättning för både demokrati och konstnärligt skapande. SKAP deltar idag för att visa vårt stöd för det fria ordet, också när det uttrycks i ton, säger Alfons Karabuda.

Efter talet uppträder artisten Linda Sahlberg. Det ryktas även om en flashmob där människor kommer bära de karaktäristiska färgglada rånarluvor som förknippas med Pussy Riot. Även arrangören Claes Olson, Comedia och även medarbetare i MI, vill uppmärksamma Pussy Riot och kommer under kvällen fortsätta manifestationen på Soleo med artister som Ida Long, Vidar, Views, Oh My O, Boarding Surface, Linda Sahlberg och Killerball.

– Ursprungligen var tanken att vi skulle visa upp vårt bolag och de artister som arbetar med oss på Live at Heart, säger Claes Olson, Comedia. Men, när domen mot Pussy Riot-aktivisterna föll i Moskva för ett par veckor sedan bestämde vi och artisterna oss för att tydligt manifestera vårt stöd för yttrandefriheten och de som fängslats.

Live at Heart arrangeras i tre dagar, 6-8 september, med målet att skapa norra Europas största musikälskarfestival, showcase och mötesplats för musikbransch och artister. Ett omfattande program med möten, workshops och konserter.

En tredagarsbiljett som gäller till alla Live at hearts arrangemang kostar 395 kronor (eventuell serviceavgift hos återförsäljare tillkommer) och går att köpa via Ticnet, Örebrokompaniet och Najz Prajz i Örebro. Endagsbiljetter säljs i samband med att eventet genomförs.

Lars Nylin