4 september 2012

Mando Diao gör en Hootenanny Singers

På 60-talet tolkades Björn Ulveaus band Hootennany Singers poeten Gustaf Fröding med stor framgång. Nu gör Mando Diao en modern version av receptet.

2011 blev Gustaf Norén tillfrågad att skriva musik till en av Gustaf Frödings dikter som en del av 100-årsjubiléet av poetens dödsdag.
Det gick inte att begränsa till en låt. Gustaf Norén och Björn Dixgård satte sig ner och skrev nya Mando Diao-låtar, orden stod Fröding för.

Albumet spelas in under fem intensiva dagar i en lada på gården hemma i Dala-Floda och produceras av Björn Olsson.

Frödings dikter illustrerar tio nyskrivna Mando Diao låtar och detta resulterar i Mando Diaos sjätte fullängdsalbum Infruset.
Albumet släpps den 31 oktober.

Gruppens senaste album, Give Me Fire, är bandets hittills största kommersiella framgång. Skivan toppade listorna i Tyskland, Österrike och Schweiz och tog sig till en andraplats i Sverige. Trots att Infrusen inte liknar något som Mando Diao har gjort tidigare är Gustaf Norén inte rädd för fansens reaktioner.

— När vi skrev Give me fire så gjorde vi det för att det var vi och så är det den här gången också. Ren och vacker musik som kommer från dig, det tror jag på i längden, säger Norén till TT Spektra.

Låtarna på plattan:

1. Den självslagne
2. En sångarsaga
3. Infruset
4. I ungdomen
5. Snigelns visa
6. Strövtåg i hembygden
7. Men
8. En ung mor
9. Titania
10.Gråbergssång

Lars Nylin