28 augusti 2012

NYLIN Äntligen klarhet i en av EMI-affärerna

Nästan ett år efter att nyheten först presenterades klarnar det nu i åtminstone en av de två branschomvälvande EMI-affärerna.

Musikförläggarnas pris är en av årets trevligaste tillställningar i det hem vi kallar musikbranschen. Den som kallar Grammis för firmafest har aldrig varit på SMFF-galan, alla känner verkligen alla och branschskvallret är totalt.

Förra hösten var dock skvallret väldigt konkret. EMI Publishing var till salu, avslutet var timmar bort, i förlagssammanhanget var det givetvis nummer ett. Men faktumet att även skivbolaget EMI var till försäljning, och att utgången av detta var klart oviss, gjorde att teorierna haglade åtminstone vid alla de bord jag kunde tjuvlyssna på.

Utfallet på skivsidan blev en smärre skräll. Universal bjöd i sista stund över favoriten Warner. På förlagssidan blev köparen Sony/ATV, mer förväntat.

Efter detta har nu följt snart ett år av spekulationer. På skivsidan spekuleras det mer än någonsin. I synnerhet EU:s konkurrensansvariga har delat de klagomål på affären som tidigare, med olika bevekelsegrunder, delats av exempelvis Warner och indiebolagens paraply Impala.

Gällande fusionen Sony ATV/EMI Publishing har det mer känts som en tidsfråga. Och nu står det uppenbarligen helt klart. Den bild som läckte ut under juli blir nu alltmer officiell och nästa vecka hoppas jag att MI har de första intervjuerna med de ansvariga. Till att börja med Patrik Sventelius, nygammal VD för det nu utvidgade Sony/ATV Nordic.

Den mest drastiska följden i Sverige, ur branschperspektiv, är att EMI Publishings VD Stefan Gullberg därmed redan lämnat sitt kontor. Stefan, innan detta VD för skivbolaget EMI, sa till mig ganska nyligen: ”Det har nog inte gått en dag sedan jag började på EMI utan att det gått rykten om förändringar, och att min roll därmed var hotad. Jag är beredd.”

Det ska bli intressant att se om Gullberg nu startar eget i eller utanför musiksammanhanget, jag känner honom som en född entreprenör, eller fiskas upp av branschen.

I fallet Patrik Sventelius ska det bli intressant att se hur EMI:s ganska aggressiva A&R införlivas i Sonys verksamhet. Patrik är en ytterst stabil VD-personlighet och med detta kommer han att ytterligare kunna spetsa sitt förlags årsbokslut.

Vad som händer på skivsidan tycks däremot fortsatt skrivet i stjärnorna. Möjligen just nu mest i de stjärnor som glittrar över USA. Där har nu representanthuset mycket sent anlänt till partyt och vill veta vad som är på gång. Universal/EMI-affären har sagts bli klar i nästa vecka.

I skrivande stund känns det läge för att använda ett enkelt: fan tro't.

Lars Nylin