1 augusti 2012

DEBATT Öppet brev om Tillväxtverket

Därför är jag som chef ytterst försiktig med våra pengar. Samtidigt vill jag att våra lärare ska känna uppskattning och, vilket musiker inte är vana vid, få gå på ”firmafest”. Firmafesten håller vi här hemma på altanen. Jag och min fru arrangerar det hela med handling och tillagning. Samt julbord varje år men utan några starkdrycker. Mycket uppskattat!

Våra lärare har bra lön, vi får inte större ersättning för att vi ger mer undervisningstid än andra musikskolor, utan vi jobbar med små marginaler. Kostnadseffektivt, utan utsvävningar eller feta chefslöner. Så mycket av skattepengarna som möjligt går till eleverna.

Nu till det som gör mig så förgrymmad, eftersom både vi och Tillväxtverket hanterar skattebetalarnas pengar: I juni fick jag avslag från länsstyrelsen (som tydligen sovrar bland anmälningarna till Tillväxtverket). Min ansökan gällde ”produktutveckling”. Jag tänkte mig att våra lärare skulle åka ut en till två veckor under hösten och spela på större skolor i Nacka för att få elever på trumpet, trombon och saxofon. Blåsinstrumenten är på utdöende, ett problem som gäller hela Sverige, och vi har ännu efter fem år endast tre saxofonelever.

Vi fick avslag då länsstyrelsen (läs Tillväxtverket) ansåg att detta var ”marknadsföring”. 50 000 kronor var det sökta beloppet och vi måste själva lägga lika mycket. Om vi kunde visa upp och locka ungarna till dessa häftiga instrument skulle vår musikskola bli ännu fräschare med flera jazzband och blåssektioner i våra band. Dessutom generar åtgärden i bästa fall att ytterligare några musiker, blåsare, får en inkomstkälla till – nya jobb för Sverige.

Om Tillväxtverket hanterade ”våra” pengar på ett seriöst och ändamålsenligt sätt skulle Musikania kunna göra ännu mer för ett levande kulturliv. Om Tillväxtverket ägnade sig åt sitt egentliga uppdrag, att generera tillväxt, istället för att vältra sig i luxuösa verksamheter skulle utfallet säkert bli betydligt bättre.

Tillväxtverket och vår näringslivsminister verkar ju inte veta hur verksamheten egentligen går, hur mycket tillväxt de egentligen genererar!

Våra sökta blygsamma 50 000 kronor skulle generera betydligt mer tillväxt än några vinprovningar för Tillväxtverkets viktiga chefer och anställda!

Kulturministern hälsar dig välkommen på regeringskansliets hemsida med sin text:

"Kultur är framför allt föda och språngbräda för själen – men bidrar också till högre ekonomisk tillväxt i samhället"."

Janne Kullhammar
musiker och grundare, rektor och trumlärare på musikskolan Musikania
www.musikania.se

Därför är jag som chef ytterst försiktig med våra pengar. Samtidigt vill jag att våra lärare ska känna uppskattning och, vilket musiker inte är vana vid, få gå på ”firmafest”. Firmafesten håller vi här hemma på altanen. Jag och min fru arrangerar det hela med handling och tillagning. Samt julbord varje år men utan några starkdrycker. Mycket uppskattat!

Våra lärare har bra lön, vi får inte större ersättning för att vi ger mer undervisningstid än andra musikskolor, utan vi jobbar med små marginaler. Kostnadseffektivt, utan utsvävningar eller feta chefslöner. Så mycket av skattepengarna som möjligt går till eleverna.

Nu till det som gör mig så förgrymmad, eftersom både vi och Tillväxtverket hanterar skattebetalarnas pengar: I juni fick jag avslag från länsstyrelsen (som tydligen sovrar bland anmälningarna till Tillväxtverket). Min ansökan gällde ”produktutveckling”. Jag tänkte mig att våra lärare skulle åka ut en till två veckor under hösten och spela på större skolor i Nacka för att få elever på trumpet, trombon och saxofon. Blåsinstrumenten är på utdöende, ett problem som gäller hela Sverige, och vi har ännu efter fem år endast tre saxofonelever.

Vi fick avslag då länsstyrelsen (läs Tillväxtverket) ansåg att detta var ”marknadsföring”. 50 000 kronor var det sökta beloppet och vi måste själva lägga lika mycket. Om vi kunde visa upp och locka ungarna till dessa häftiga instrument skulle vår musikskola bli ännu fräschare med flera jazzband och blåssektioner i våra band. Dessutom generar åtgärden i bästa fall att ytterligare några musiker, blåsare, får en inkomstkälla till – nya jobb för Sverige.

Om Tillväxtverket hanterade ”våra” pengar på ett seriöst och ändamålsenligt sätt skulle Musikania kunna göra ännu mer för ett levande kulturliv. Om Tillväxtverket ägnade sig åt sitt egentliga uppdrag, att generera tillväxt, istället för att vältra sig i luxuösa verksamheter skulle utfallet säkert bli betydligt bättre.

Tillväxtverket och vår näringslivsminister verkar ju inte veta hur verksamheten egentligen går, hur mycket tillväxt de egentligen genererar!

Våra sökta blygsamma 50 000 kronor skulle generera betydligt mer tillväxt än några vinprovningar för Tillväxtverkets viktiga chefer och anställda!

Kulturministern hälsar dig välkommen på regeringskansliets hemsida med sin text:

"Kultur är framför allt föda och språngbräda för själen – men bidrar också till högre ekonomisk tillväxt i samhället"."

Janne Kullhammar
musiker och grundare, rektor och trumlärare på musikskolan Musikania
www.musikania.se

Den statliga myndigheten Tillväxtverket har hamnat i rubrikerna sedan Dagens Nyheter skrivit om verkets kostnader för intern representation. Verket förekommer i musikbranschsammanhang och MI har nåtts av flera debattinlägg. Vi publicerar ett av dem, från jazzentusiasten Jan Kullhammar:

”Jag blir så oerhört arg och besviken över hur Tillväxtverket hanterar våra skattemedel där några av deras vinprovningar istället kunde göra skillnad bland annat i min verksamhet.

Jag grundade musikskolan Musikania tillsammans med min son Jonas Kullhammar och två andra krafter, Gunnar Wenneborg och Bosse Ståldal. Vi startade musikskolan med pop-rock-jazz-inriktning för fem år sedan för att Nacka Musikskola hade mossat igen. Man erbjöd bara den undervisning man hade lärare till, och eleverna fick inte lira pop och rock i band. Min vision var att alla skulle få hela 30 minuters enskild undervisning, att lärarna skulle vara utövande musiker och att elever skulle få lira i småband mm..

Detta har infriats och vi toppar kommunens kundundersökningar. Vi bygger vår verksamhet på kommunens musikskolecheck, det vill säga kommunens skattebetalare finansierar Musikania.

”Jag blir så oerhört arg och besviken över hur Tillväxtverket hanterar våra skattemedel där några av deras vinprovningar istället kunde göra skillnad bland annat i min verksamhet.

Jag grundade musikskolan Musikania tillsammans med min son Jonas Kullhammar och två andra krafter, Gunnar Wenneborg och Bosse Ståldal. Vi startade musikskolan med pop-rock-jazz-inriktning för fem år sedan för att Nacka Musikskola hade mossat igen. Man erbjöd bara den undervisning man hade lärare till, och eleverna fick inte lira pop och rock i band. Min vision var att alla skulle få hela 30 minuters enskild undervisning, att lärarna skulle vara utövande musiker och att elever skulle få lira i småband mm..

Detta har infriats och vi toppar kommunens kundundersökningar. Vi bygger vår verksamhet på kommunens musikskolecheck, det vill säga kommunens skattebetalare finansierar Musikania.

Bilden: Jan Kullhammar