26 juli 2012

Fransk succé för Malena Ernman

I år valde en av världens största festivaler, franska Vieilles Charrues med över 250 000 besökare, att satsa på ett nytt, oväntat inslag – barockmusik och opera. Det visade sig bli ett lyckokast. Konserten i söndags med Malena Ernman [Roxy Recording] och franska Ensemble Matheus lockade en av festivalens största publiksiffror med över 100 000 människor på den i Frankrike legendariska "Prärien" framför stora scenen Glenmore.

Reaktionerna på konserten var lyriska i fransk press. Rubriken "Matheus överglänsde Dylan" upptog hela framsidan på Le Telegramme och i flera tidningar talar man om festivalens oväntade höjdpunkt. "Den underbara sångerskan Malena Ernman lyckades erövra både dom unga och dom som var unga i hjärtat…ett exceptionellt ögonblick" skriver Ouest France.

"Festivalens verkligen vackra överraskning.. Bara klassiskt? Nej. Men bara klass? Absolut!" skriver Le Telegramme som liknar framförandet med en bomb och kallar den för festivalens höjdpunkt.

Franska public service FRANCE 3 liknar konserten vid en mässa: "Det är vackert, det är magiskt. Det är nästan gudomligt! Det är enormt!"

– Det var helt overkligt. Jag var nog lite i chock efteråt.. men jag har nog aldrig haft så kul på scen någonsin, säger Malena Ernman.

– Vi fick slut på extranummer så vi fick ta om två låtar på slutet!! Under Vivaldi så svimmade folk längst fram i värmen och vakterna fick bära ut dom. Och sånt är man liksom inte van vid som operasångerska… det var ju sånt som hände Farinelli och Jenny Lind. Inte år 2012.

På konserten framfördes bl a Händel, Vivaldi, Telemann och Puccini. Men också två sånger av Bo Nilsson, Fredrik Kempe och en specialskriven låt av svenska DJ:n Style of Eye.

Bland övriga artister på årets Vieilles Charrues fanns bland andra Bob Dylan, Sting, The Cure och Justice. Malena Ernman är närmast aktuell i titelrollen i Rossinis La Donna del Lago som har premiär i Wien den 10:e augusti.

Lars Nylin