18 juli 2012

Spotifys utbetalningar ökade med 77 procent

I förra veckan släppte GLF/IFPI statistik för musikförsäljningen i Sverige under det första halvåret 2012. Den totala marknaden har ökat med 30,1%. Den digitala försäljningen är nu 63,5%, varav streaming utgör 89%. Streaming står totalt för 57% av den totala försäljningen, det vill säga över hälften. Här några röster om det stora skifte som skett, med Spotify i huvudrollen. Spotifys utbetalningar till musikbolagen ökade med 77% under första halvåret 2012.

GLF:s statistik för första halvåret 2012, visar att den totala musikförsäljningen ökat med hela 30,1 procent. ?Redan 2011 gick den digitala musikförsäljningen om den fysiska i Sverige och den står nu för 63,5 procent av den totala marknaden. Från januari till juni minskade den fysiska musikförsäljningen med 2,2 procent och står för 36,5 procent av musikbolagens intäkter. Nästan 4,4 miljoner album såldes under det första halvåret.

Några röster om skiftet:

Sofie Grant, presschef, Spotify:

Vi genererar och kommer att försätta generera betydande intäkter för skivbolag och artister i Sverige och på andra marknader. Spotify-utbetalningar till rättighetshavare i Sverige ökade med 77% under första halvan av 2012, jämfört med samma period under föregående år. Den största majoriteten av våra intäkter går tillbaka till rättighetshavare – runt 70%. Det stora skiftet i hur svenskar lyssnar på musik visar tydligt den positiva effekten som Spotify haft på den svenska marknaden, som led stort av piratnedladdning för bara några år sedan.

Ash Pournouri, manager Avicii

Spotify har snabbt blivit Avicii’s största inkomstkälla för musikförsäljning i Sverige, men fungerar också som ett enkelt sätt att upptäcka hela Avicii’s musikkatalog. Det finns en tydlig anledning till att det nya hopp som injiceras i skivbranschen. Spotify erbjuder ett bevisat intäktsflöde för strömmad musik. I Sverige där räckvidden är som allra störst, är de stora skivbolagen beroende av Spotify för att driva upp intäkter till samma nivåer som under tidigare glansdagar. Spotify sätter nya standarder i musiktransaktioner genom att anpassa sig efter nya konsumentbeteenden, istället för att fokusera på att tvinga världen att följa deras regler.

Per Sundin, VD, Universal Music AB

Nästan fyra år efter lanseringen av Spotify ser vi nu en klart tydlig positiv utveckling, både för branschen i stort och för vår del. Vi är idag tillbaka på intäktsnivåer som vi såg under 2004, och om det fortsätter i samma takt kommer vi att vara tillbaka på samma omsättning som vi hade under CD-skivans glansdagar inom bara några år. Vi har sett en stor förändring i musikkonsumtion, där musikfans lyssnar på mer musik i en laglig miljö. Det leder till att intäkterna ökar hela tiden och artister får betalt varje gång deras musik spelas. Våra artister får betydande intäkter ifrån Spotify, som idag är vår största inkomstkälla i Sverige. En följdeffekt är även att vi investerar stort i nya talanger.

Kalle Magnusson, Hybris

Idag betyder en stor fanskara och stor uppmärksamhet många Spotify-spelningar. Och många Spotify-spelningar betyder i sin tur bra intäkter. Så för första gången på 10 år så får de artisterna som folk faktiskt lyssnar på också del av musikbranschens kaka. För Hybris och våra artisters del är det spännande tider. Vi har snart 500 låtar i vår katalog, och Spotify har blivit den överlägset mest inkomstbringande strömmen för oss – omkring 80% av vår intäkter kommer från Spotify. Och ersättningarna ökar hela tiden.

Johan Lagerlöf, VD, X5 MUSIC GROUP

Om streamingtjänster växer i samma skala som i Sverige ser framtiden ljus ut för musikbranschen. I Sverige ser vi en positiv korrelation mellan Spotify och övrig digital försäljning där streaming står för inkrementala intäkter och är en mycket viktig inkomstkälla för oss. När streaming når en kritisk massa är potentialen för intäkter obegränsad. Spotify genererar miljontals spolningar varje dag, volymerna är stora.

M.Sakarias, artist och producent, Lorentz & Sakarias

Vi har varit stora fans av Spotify från den stund vi fick lägga vantarna på en tidig beta-version. Spotify fick fullt fokus och blev huvudplattform vid releasen av vårt förra studioalbum som Lorentz & Sakarias. Tack vare att Spotify kunde erbjuda ett alternativ till de illegala vägarna som var mer användarvänligt sålde vårt album guld och singlarna flera gånger platina. Senare kom cirka 90 % av vår försäljning från Spotify.

Lars Nylin