12 juli 2012

MELODIFESTIVALEN Eurovision Song Contest 2013 i Malmö

Eurovision Song Contest 2013 kommer att avgöras i Malmö. Den 14-18 maj nästa år tävlar artister från cirka 40 länder på Malmö Arena.
– Det blir en familjefest för hela Europa. Mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget, säger SVT:s vd Eva Hamilton. Malmö Arena tar upp till 15 400 åskådare vid konserter.

Arbetet med att bestämma var Eurovision Song Contest 2013 ska hållas inleddes direkt efter Loreens seger i Baku den 26 maj och in i det sista var det en öppen fråga vilken stad som skulle få bli värd för tävlingen.

– Vi fick in väl genomarbetade förslag från både Stockholm och Malmö och det var verkligen inget lätt beslut, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2013.

– Att vi valde Malmö beror på att där finns en mycket bra infrastruktur och att vi har goda erfarenheter av Melodifestivalen och även av Eurovision Song Contest i staden.

– Valet av Malmö bygger på en helhetsbedömning på den omgivning vi tror är bäst för just formatet Eurovision Song Contest, både vad gäller tv-programmen och kringarrangemangen. De senaste årens utveckling med större arenor och skenande kostnader är inte en hållbar modell för ESC och har inte gjort upplevelsen bättre.

– På det sätt som Stockholms stad och Friends arena svarat upp på vår förfrågan avseende ESC finns bara positivt att säga. Vi kunde inte ha begärt mer av dem.

Överenskommelsen innebär att SVT ansvarar för alla delar kopplade till tv-programmen och Malmö ställer upp med ett värdskap omfattande service, logistiklösningar och festligheter för internationell press, tillresta fans och de medverkande delegationerna.

– Nu startar arbetet omgående med att skapa ett fantastiskt evenemang kring en av de största musiktävlingarna i Europa. Vi är självfallet utomordentligt stolta och glada idag, säger Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Detta är oerhört betydelsefullt och roligt för alla i Skåne och det är resultatet av många olika aktörers gemensamma arbete. Vi har mycket bra förutsättningar för att skapa ett riktigt bra evenemang och samtidigt lyfta fram Skåne, säger Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Lars Nylin