5 juli 2012

4 SNABBA Charlie Åberg lämnar musikbranschen

Efter elva år som radio- och pressansvarig på först EMI Musik och därefter Universal Music lämnar Charlie Åberg nu sitt uppdrag som Promotional Manager International och hela musikbranschen för att 6 augusti istället börja som programmarknadsförare på SVT Kommunikation. Här avslöjar han några av sina bästa minnen från åren i branschen.

Efter elva år på Universal Music lämnar du i sommar skivbranschen. Hur har det beslutet vuxit fram?
– Jag har under en längre period känt att jag behöver en ny utmaning, men samtidigt ville jag fortfarande jobba kvar inom nöjesindustrin och framför allt med PR. Därför kändes det otroligt spännande när den här möjligheten dök upp.

Vilka blir dina nya arbetsuppgifter på SVT?
– Arbetet är givetvis mycket likt det jag gör idag och kontakterna inom media är i stort densamma. Skillnaden blir att nu är det programledare och program jag ska lyfta fram i media i stället för artister och deras musik. Vilka program som jag kommer att jobba med under hösten är inte klart ännu, men med tanke på mångfalden inom SVT hoppas jag på en ordentlig blandning.
– Det ska också bli mycket spännande att ta del av mina nya arbetskamraters kunskap och erfarenheter inom området.

Är det något särskilt du kommer att sakna från Universal Music och branschen?
– Mina arbetskamrater naturligtvis. Jag kommer även sakna de artister man jobbat nära med genom åren.
– Att lämna musikbranschen när den bara går bättre och bättre och när framtidstron är större än någonsin känns ändå helt rätt. Det var dags att kliva ur trygghetszonen och testa sina vingar i en ny miljö. Kompisarna är bara runt kvarteret och artisterna lär dyka upp på SVT då och då.
– Jag tar dock för givet att jag har en stående inbjudan till Grammis från IFPI framöver!

Vad tar du med dig ifråga om bästa musikminnen från dina elva år på skivbolaget?
– Det finns otroligt många fina minnen och jag skulle kunna hålla på i evigheter. Roligt var det i alla fall när Chris Martin kallade mig för ”The Time Fascist”. Jag hade fått strikta order av Coldplays management att hålla intervjutiderna innan ett gig i Globen. Allt tyder på att jag lyckades med den uppgiften.
– Men jag väntar även med spänning på att Lady Gaga ska lämna tillbaka säsong 1 av Family Guy, som hon lånade av mig 2008. Vi får se hur det blir med det, men medans jag väntar lyssnar jag på Doomlobbyns stonerlista på Spotify: open.spotify.com/user/big_bird/playlist/72Zs7PWrxgPzS0ACelSavY

Claes Olson