28 juni 2012

Polar Music Prize visar upp tjugoårig prishistoria

Polar Music Prize öppnar virtuell utställning och sammanställer Polarprisets 20-åriga historia i en ny dokumentär som sänds i TV4 i augusti.

I samband med att Polar Music Prize i år firar 20-årsjubileum öppnas en virtuell utställning på www.polarmusicprize.org. Utställningen spänner över Polarprisets 20-åriga historia med fokus på pristagarnas karriärer, milstolpar och samarbeten. Dessutom presenteras prisets grundare Stig "Stikkan" Anderson och hans vision med Polarpriset. Utställningen är framtagen av McCann och B-Reel tillsammans med Polar Music Prize och går under namnet Polar Music Anthology.

”Det ska bli jätteroligt att få exponera våra pristagare via denna unika upplevelse som Polar Music Anthology kommer bli. Vi kommer här samtidigt att kunna hylla våra pristagare och bygga vidare på Polarprisets grundidé om musikens förmåga att skapa mötesplatser för människor och kulturer” säger Marie Ledin, VD Polar Music Prize.”

Under våren och sommaren produceras även en tv-dokumentär om Polarpriset och dess pristagare. Programmet kommer även det att innehålla Polarprisets historia och vision att bygga broar med hjälp av musiken, samt fokuserar på pristagarna genom åren med flera nyproducerade intervjuer och arkivbilder.

Polar Music Prize delas varje år ut till individer, grupper eller institutioner enligt grundidén att uppmärksamma musikens kraft, hur den påverkar, berör och förändrar inte bara lyssnaren utan också världen och samhället. Utställningen Polar Music Anthology och tv-dokumentären är en vidareutveckling av denna vision.

Årets Polar Music Prize går till Paul Simon och Yo-Yo Ma. Prisceremonin hålls i Stockholms Konserthus den 28 augusti 2012 och Polar Music Anthology-utställningen öppnas i samband med detta. Inför utdelningen genomförs Polar Music Talks och Polar Music Sessions den 27-28 augusti, i år hålls dessa evenemang på biograf Rigoletto. Dokumentären sänds i TV4 i mitten av augusti.

Lars Nylin