28 juni 2012

NYLIN Läge att hålla househästarna

När Swedish House Mafia säljer ut tre Friends Arena och lockar 105 000 blir även MI:s Lars Nylin mäkta imponerad. Men när expertis kallar SHM för landets största popfenomen genom tiderna börjar Nylin kasta poplexikon i olika riktningar.

När jag söker statistik kring svensk pophistoria i internationell perspektiv blir det numera oftast klickande på Wikipedia som gäller. Men stundtals finns det fakta att hitta även i stenålders poplexikon.

Just nu sitter jag redo med en hyllmeter sådana och hystar i riktning mot förmodade experter som plötsligt kallar Swedish House Mafia för det största fenomenet i svensk pophistoria. Ja, de skriver så. Senast min respekterade vän Per Bjurman i Aftonbladet, men andra hann före.

105 000 sålda biljetter till Friend Arena i Solna i november är mer än mäktigt. Ett utsålt Madison Square Garden i New York i december – utsålt på tio minuter! – är larger than your average pop life. Det är i högsta grad fascinerande när internationella branschkontakter säger ”göra en Swedish House Mafia” när de syftar på att en ny generation pop/house är något helt annat än när vi med grånade tinningar etablerade oss i branschen. En rätt så lökig SVT-dokumentär skymmer inte att detta är svårt imponerande.

Men största fenomenet någonsin? ABBA, för böfwelen. Var tog exempelvis detta inte helt bortglömda band vägen i analysen?

Med mer än 400 miljoner sålda skivor och myriader av popkulturella referenser åt alla riktningar tillhör ABBA de tjugo största fenomenen/artisterna alla kategorier på en inofficiell ranking. Det är tveksamt om SHM ännu är ens topp 10 på en SVENSK lista av det ytterst subjektiva slaget. Det är läge att hålla househästarna.

Före DJ-trion sätter jag utan att darra på rullatorn omedelbart även Ace of Base – mer än 50 miljoner sålda album och two-hit-wonders i världens alla elektrifierade trakter – och Europes The Final Countdown.

Roxette, med fler internationella hits än det finns bilder i Per Gessles Anton Corbijn-kollektion, smaskas också utan det minsta tvivel in på listan ovanför SHM. Liksom givetvis Max Martin.

Efter detta kan Swedish House Mafia möjligen börja övervägas. Men snarare i samma andetag som Hooked On A Feeling, The Hives, Crazy Frog, Moviestar och hon Anna med båten.

Swedish House Mafia är just nu större än Ibiza och regerar världens hetaste dansgolv. De KAN bli framtidens svar på om inte Beatles så åtminstone Human League. Men låt ännu så länge euforin stanna någonstans där. Annars kommer en 700 sidors inbunden tegelsten om popens historia strax svischande.

Ha en bra sommar, vi ses i Solna i november!

Lars Nylin