28 juni 2012

MELODIFESTIVALEN Allmänhetens tävling ersätter Webbjokern

Efter framgången med Melodifestivalen 2012, toppat av Loreens vinst i Eurovision Song Contest drar SVT nu igång arbete med nästa års festival. Nytt för året är Allmänhetens tävling.

– Vi gör en paus med Webbjokern som tävling på vår webbplats, men tar med oss syftet in i det vi kallar Allmänhetens tävling. Där tävlar bara låtar vars kompositörer inte har fått låtar utgivna tidigare, säger Thomas Hall, projektledare och tävlingsansvarig för Melodifestivalen 2013.

Under perioden 3–17 september är landets alla låtskrivare välkomna att ladda upp ljudfiler på svt.se/melodifestivalen. Låtskrivare med aldrig tidigare utgivna verk anmäler sig till Allmänhetens tävling. Låtskrivare med tidigare utgivna verk anmäler sig till ordinarie tävling. I båda fallen är det melodin som tävlar.

I Melodifestivalen tävlar 32 bidrag. Urvalsjuryn väljer ut 15 låtar bland de inskickade bidragen till ordinarie tävling samt 1 bidrag inskickat till allmänhetens tävling. Övriga 16 bidrag består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut bland de inskickade bidragen. I dessa 16 ingår vinnande artist (dock inte med vinnande låt) från Svensktoppen Nästa 2012 som garanteras en plats i årets tävling.

Lars Nylin