27 juni 2012

Artistappar för Spotify

På onsdagen introducerade Spotify fyra nya musikappar – kallade Artist Apps – skapade ihop med med Quincy Jones, Tiësto, Rancid och Disturbed. Spotify signalerar att flera artistappar presenteras de närmaste veckorna.

För att fira lanseringen av apparna anordnade Spotify ett evenemang i Los Angeles där musiklegenden Quincy Jones och artisten Bruno Mars tillsammans pratade om apparna.

Jones sa bland annat:

– Spotify’s nya appar skapar en unik möjlighet att dela historier om vad som hände när några av mina mest kända album skapades. Jag tror att den här appen kommer att ge en intressant insikt i dessa album.

De nya artistapparna:

Quincy Jones – Berättelsen bakom musiken – exklusiva inspelningar med Jones kombineras med hans egna spellistor för att berätta storyn bakom hans musikkarriär. Jones pratar om sina egna hjältar och förebilder, konsten att skapa hits, hur musik används i filmer – allt tillsammans med musik som illustrerar hans berättelser.

Tiestos Club Life — DJ:n och producenten Tiesto sätter ihop spellistor med den bästa dansmusiken på Spotify. Appen inkluderar veckans singel, månadens album, månadens festival samt en topplista med den hetaste dansmusiken just nu.

Rancid – Punkveteranerna Rancid presenterar punkvärlden. Varje vecka sätter bandet och dess vänner ihop en spellista som även inkluderar bakgrundsinformation om låtarna och dem som valt dem. Rancids Tim Armstrong kommer att ta med sina fans på en resa genom sin personliga musiksamling.

Disturbed – Bandet Disturbed presenterar gammalt, aktuellt och framtidens musik i spellistor från varje bandmedlem och utvalda gäster. Tillsammans skapar de en resa genom de senaste årtionden av rock och metal.

– Vårt mål med dessa appar var att förena artister och användare för att skapa en helt ny musikupplevelse, säger D.A. Wallach, Spotify’s Artist-in-Residence. Med de nya apparna ville vi skapa en plats där artisterna har 100% kreativ kontroll – vilket ger apparna en personlig känsla och intressanta upplevelser för våra användare.

– Spotify är en av de mest spännande plattformarna som finns, och de revolutionerar sättet som folk lyssnar på musik på, säger Tiesto. Det är jättekul att få vara med om detta, vilket ger musikfans ett helt nytt sätt att upptäcka artister, album, festivaler och dela med mig av vad jag gillar just nu.

– Jag vill alltid dela med mig av min musik och berätta för folk om artister, både nya och gamla, säger Tim Armstrong från Rancid. Det finns inget som är mer tillfredsställande än när folk börjar gilla musik och gör det till en del av sina liv. Det bästa som finns är att ha musik som gemensamt intresse. Vi ser verkligen fram emot hela den här grejen.

– Den här nya Spotify-appen gör det möjligt för oss att skapa coola platser där vi kan sätta ihop all musik som influerade oss, musiken vi lyssnar på samt banden som vi tror att alla kommer lyssna på i framtiden, säger David Draiman från Disturbed. Att kombinera den här appen med Spotifys katalog är ett bra sätt för oss att nå våra fans.

Artist Apps är tillgängliga över hela världen på datorversionen av Spotify. Användare kan hitta och installera appen genom att gå in i App Finder.

Lars Nylin