14 juni 2012

Plugged Music tecknar nya avtal och fortsätter växa

Plugged Music har den senaste tiden tecknat distributionsavtal med bl.a de två danska skivbolagen Storyville Records och SteepleChase samt den engelska återutgivningsspecialisten JSP Records och norska MusikkLosen. Dessutom har man tecknat avtal med svenska Container, som drivs av Anders Mörén och Håkan Lidbo.

Storyville Records, SteepleChase, JSP Records och MusikkLosen är fyra bolag med stora kataloger och många års verksamhet bakom sig. Storyville grundades av Karl Emil Knudsen i Köpenhamn 1952 och årets 60-årsjubileum innebär att man idag är Europas äldsta oberoende skivbolag. Den musikaliska huvudinriktningen ligger på jazz och blues.

Jazz är även huvudinriktningen för ytterligare ett antal nya bolag som Plugged har tecknat avtal med den senaste tiden: engelska Edition Records, amerikanska 482 Music, franska Laborie Jazz, tyska SKIP Records, tjeckiska Unit Records (CH), (UK), (FR), och danska Barefoot Records och svenska Reach Up

Ett annat svenskt bolag som nu har tecknat distributionsavtal med Plugged Music är alltså Håkan Lidbo och Anders Möréns Container.

– För snart 20 år sedan blev jag kontrakterad som låtskrivare hos Anders Mörén på Misty Music, berättar säger Teijo Agélii-Leskelä, vd Plugged Music. Jag blev väl omhändertagen och fick bland annat chansen att följa med på en oförglömlig resa till Nashville. Redan då var Container och Håkan Lidbos produktioner på tapeten. Det finns vissa personer och bolag med spetskompetens som man helt enkelt inte säger nej till om man får chansen till samarbete.

– Det känns väldigt roligt att just Plugged Music får arbeta med vår musik, konstaterar Håkan Lidbo. Ofta är den väldigt konceptuell och behöver hitta fram till de verkligt intresserade lyssnarna, något som Plugged respekterar och vet hur man arbetar med.

– Från Container kan vi den närmaste framtiden förvänta oss ett par nya utgivningar om året och nu närmast en CD med mig och saxofonisten Jörgen Pettersson som släpps i slutet av sommaren.

Utöver ovannämnda avtal har Plugged den senaste tiden även inlett distributionssamarbeten med Josefine Lindstrand (som vann priset Årets Jazz i Sverige 2009, men nu är aktuell med ett popalbum under artistnamnet Britah), trumpetaren, kompositören och storbandsledaren Ann-Sofi Söderqvists egna etikett Pitch Blue Records (just nu aktuell med albumet ASJO), den danska gitarristen Jacob Fischer och den Japan-födde men svenskboende basisten Yasuhito Mori som representerar en rad japanska vänners utgivningar som genom Plugged nu får distribution i Sverige.

Claes Olson