14 juni 2012

ORGANISATION STIM inrättar ny nämnd och nysatsar på svensk musik

STIM har inrättat en ny organisation med syfte att främja den svenska musikkulturen. Stims nämnd för promotion av svensk musik har som vision att få ”världen att möta den nya svenska musiken”. Målet är att ny svensk musik i alla genrer ska framföras mer genom att den görs tillgänglig och blir känd – både nationellt och internationellt. Ordförande i nämnden är Fredrik Wetterqvist, chef för kulturfrämjande och Sverigebilden på Utrikesdepartementet.

STIM:s nya nämnd ska ge förutsättningar för ett framtida skapande inom musikområdet. Ambitionen är att ligga i framkant i förståelsen av den nya svenska musiken och använda de bästa verktygen och projekten för att sprida kännedom om den.

De aktiviteter som den nya promotionnämnden medverkar i skall rikta sig till målgrupper som kan se till att musiken framförs offentligt. Promotionnämnden ska initiera och driva satsningar och projekt för musik som behöver särskilt stöd i samverkan med andra aktörer. Den ska också verka för varaktiga och flerdimensionella mötesplatser som inbegriper såväl musikinstitutioner och musikaktörer, som en plats där hela produktionskedjan komponist/arrangör/publik kan mötas.

Ordförande i STIM:s nämnd för promotion av svensk musik är Fredrik Wetterqvist, som är chef för kulturfrämjande och Sverigebilden på Utrikesdepartementet samt sedan ett flera år tillbaka ansvarar för Regeringens musikexportpris. Övriga ledamöter är Martin Q Larsson (Föreningen Svenska Tonsättare / FST), Ida Lundén (Föreningen Svenska Tonsättare / FST), Alfons Karabuda (Svenska Kompositörer av Populärmusik / SKAP), Ulla Wiklund (Svenska Kompostörer av Populärmusik / SKAP), Nutta Hultman (Svenska Musikförläggareföreningen / SMFF) och Gunnar Helgesson (Svenska Musikförläggareföreningen / SMFF).

Claes Olson