12 juni 2012

ORGANISATION Stim tar Sweden Rock till domstol

Som MI tidigare berättat pågår en stundtals hätsk kontrovers mellan Sweden Rock Festival och Stim. I helgen arrangerades SRF utan avtal med Stim. Dessa har nu stämt SRF vid Blekinge tingsrätt.

I maj skedde dialogen bland annat via öppna brev i medier. Nu blir det alltså rättsliga följder av kontroversen. I ett pressmeddelande skriver Stim:

”Sweden Rocks upphovsrättsbrott till domstol

Årets upplaga av Sweden Rock blev en stor framgång för alla inblandade – utom för låtskrivarna. Arrangörerna valde nämligen att genomföra Sweden Rock Festival utan att skaffa tillstånd från dem som skrivit musiken som spelades under den fyra dagar långa festivalen.

Stim erbjöd Sweden Rock Festival AB en tillfällig licens för att de skulle kunna genomföra festivalen utan att bryta mot lagen. De valde att strunta i tillståndet och genomförde festivalen ändå.

– Detta är ett uppsåtligt brott mot upphovsrättslagen och vi kommer nu att lämna in en komplettering till vår stämning i Blekinge tingsrätt. Det handlar både om upphovsrättslig ersättning och ett skadestånd till de låtskrivare vars musik spelades utan tillstånd, säger Dan Eklöf, jurist på Stim.

Sweden Rock Festival är Sveriges ekonomiskt sett mest framgångsrika festival. Förra året betalade man ut 27 miljoner kronor i utdelningar till tre aktieägare. Efter årets festival förväntar sig festivalarrangörerna att ännu en gång kunna plocka ut åttasiffriga aktieutdelningar, medan låtskrivarna får vänta på sina pengar.”

Lars Nylin