11 juni 2012

ORGANISATION Sami tecknar USA-avtal

Avtalet med de två amerikanska organisationerna SoundExchange och The AFM and AFTRA Intellectual Property Rights Distribution Fund, omfattar ersättningar för icke-interaktiva radioutsändningar och andra strömmande musiktjänster på Internet, s.k. simulcasting och webcasting.

– Jag är väldigt glad att vi lyckats hitta lösningar för som gör att svenska musiker får ersättningar från USA, säger SAMI:s vd Stefan Lagrell och fortsätter:

– Insamlingsområden och system för fördelning och distribution av ersättningar i USA skiljer sig från vad som gäller i Sverige och Europa, vilket inneburit långa och bitvis besvärliga diskussioner, men nu är vi i hamn.

De första utbetalningarna till svenska musiker beräknas ske under slutet av 2012. För motsvarande nyttjanden kommer SAMI att samla in och betala ut upphovsrättsersättningar till dessa organisationer för vidare genombetalning till amerikanska musiker vars inspelningar framförts i Sverige.

Sound Exchange företräder featured artists (huvudartister) och The AFM and AFTRA Intellectual Property Rights Distribution Fund företräder non-featured performers (bakgrunds- och studiomusiker).

Lars Nylin

SAMI har tecknat avtal om utväxling av upphovsrättsersättningar med USA. De första utbetalningarna till svenska musiker beräknas kunna ske i slutet av detta år och omfattar ersättningar insamlade i USA från 1996.