4 juni 2012

4 SNABBA med Björn Öqvist i Ljusår

Hur i all världen kommer detta sig?

– Jag och mina kompisar gillade låten och plattan redan när den släpptes på 80-talet. När jag sedan producerade skivor åt MMW i början på 00-talet så föddes idén om att göra en remix. Men jag och Per Sparf, då på MNW, letade förgäves efter originaltaperna i MNW:s lager. Idén hamnade i byrålådan i tio år och vi hade tänkt att få med låten på Ljusårs debutalbum (2011). Det hanns inte med då, så vi släpper den separat som splitsingel nu. Det är en ära att få dela singeln med originalet av Brända Barn, och att Pheeyownah ville vara med på vår version. Förutom att det är en fantastisk låt så är den också politisk för oss i Ljusår. Sverige har blivit kallare…och jag pratar inte om vädret.

Var hittar man låtarna?

– Singeln släpps digitalt genom Playground och hittas på Itunes, WiMP, Spotify o.s.v….Vi hoppas givetvis att radio kommer spela både vår version och Brända Barns original.

Vad gör Ljusår i övrigt?

– Vi jobbar just nu färdigt en EP med eget material, den släpps i höst och det kan mycket väl bli fler covers efter det här. Centrum är ännu en bra låt av Brända Barn. Det finns mycket bra att ta av från svenskt 1980-tal. Spelningar får vänta till hösten och tiden kring EP:n.

Berätta om dig själv som producent.

– Jag har producerat och släppt skivor sedan 90-talet, klimatet för att driva en studio och livnära sig enbart på det har blivit hårt. Men man anar en vändning. Som producent, musiker och låtskrivare har jag arbetat med allt möjligt, uppdragsgivare har varit allt från Labrador till Universal.

– Förra årets produktioner med Ljusår (Playground) och Ola Joyce (Universal) är jag stolt över. Jag och min vapendragare Daniel Bengtson har även bandet Pennebaker ihop och vi filar på nytt material. Har nyligen co-producerat och mixat Vaz första singel Miss Frost med Daniel och systrarna Vaz, som nu fått rotation på P3. Har även påbörjat ett samarbete med artisten Elliphant på Ten. Har också äntligen fått ur mig eget material som nog blir en soloskiva till slut. Har lagt upp fem demos på Soundcloud, bara för att…

Lars Nylin

Hur i all världen kommer detta sig?

– Jag och mina kompisar gillade låten och plattan redan när den släpptes på 80-talet. När jag sedan producerade skivor åt MMW i början på 00-talet så föddes idén om att göra en remix. Men jag och Per Sparf, då på MNW, letade förgäves efter originaltaperna i MNW:s lager. Idén hamnade i byrålådan i tio år och vi hade tänkt att få med låten på Ljusårs debutalbum (2011). Det hanns inte med då, så vi släpper den separat som splitsingel nu. Det är en ära att få dela singeln med originalet av Brända Barn, och att Pheeyownah ville vara med på vår version. Förutom att det är en fantastisk låt så är den också politisk för oss i Ljusår. Sverige har blivit kallare…och jag pratar inte om vädret.

Var hittar man låtarna?

– Singeln släpps digitalt genom Playground och hittas på Itunes, WiMP, Spotify o.s.v….Vi hoppas givetvis att radio kommer spela både vår version och Brända Barns original.

Vad gör Ljusår i övrigt?

– Vi jobbar just nu färdigt en EP med eget material, den släpps i höst och det kan mycket väl bli fler covers efter det här. Centrum är ännu en bra låt av Brända Barn. Det finns mycket bra att ta av från svenskt 1980-tal. Spelningar får vänta till hösten och tiden kring EP:n.

Berätta om dig själv som producent.

– Jag har producerat och släppt skivor sedan 90-talet, klimatet för att driva en studio och livnära sig enbart på det har blivit hårt. Men man anar en vändning. Som producent, musiker och låtskrivare har jag arbetat med allt möjligt, uppdragsgivare har varit allt från Labrador till Universal.

– Förra årets produktioner med Ljusår (Playground) och Ola Joyce (Universal) är jag stolt över. Jag och min vapendragare Daniel Bengtson har även bandet Pennebaker ihop och vi filar på nytt material. Har nyligen co-producerat och mixat Vaz första singel Miss Frost med Daniel och systrarna Vaz, som nu fått rotation på P3. Har även påbörjat ett samarbete med artisten Elliphant på Ten. Har också äntligen fått ur mig eget material som nog blir en soloskiva till slut. Har lagt upp fem demos på Soundcloud, bara för att…

Lars Nylin

I ett lite udda koncept har producenten/musikern Björn Öqvist till sitt band Ljusår grävt fram 80-talskultlåten Kärlek & hat, ursprungligen av gruppen Brända Barn. Men Öqvist nöjer sig inte med att Ljusår gjort en cover, han har även placerat originalet ihop med den egna versionen, i en splitsingel. MI:s Lars Nylin dyrkade Brända Barn när dessa existerade och blev nyfiken.

Björn Öqvist. Foto: Jonas Berggren