30 maj 2012

EUROVISION SONG CONTEST Loreen vann i Baku

Segertippade favoriten Loreen höll för trycket och vann Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Låten Euphoria, som hela våren spelats på radiostationer runt om i Europa, är skriven av Peter Boström och Thomas G:son.

Loreen vann med 372 poäng, 113 poäng före tvåan Ryssland. Euphoria är den hittills bästsäljande singeln i Sverige i år, och är redan fem gånger platinum. Utanför Sverige har låten blivit etta i Finland, topp 5 i Norge och topp 10 i Danmark, Holland, Israel och Baltstaterna.

Jonas Siljemark, VD på Warner Music Sweden säger i ett pressmeddelande efter vinsten:

– Grattis till Loreen efter hennes starka framträdande och välförtjänta vinst. Hon är en artist med fantastisk röst och närvaro.

Björn Lindborg, General Manager på svenska Warner Music, fortsätter:

– Loreen är en unik talang och Eurovision Song Contest har blivit en fantastisk plattform för henne att sjösätta en karriär som internationell stjärna.

Loreen kommer efter segern åter att fokusera på sitt kommande album.

För Sverigest Television innebär segern att bolaget står som värd för Eurovision Song Contest 2013.

Eva Hamilton, vd SVT, säger:

– Otroligt roligt – hon gjorde det! Bakom den här vinsten ligger ett professionellt och medvetet arbete av vår Melodifestivalredaktion med att få fram ett nummer och en artist i världsklass. Imorgon bitti börjar vi jobba på att producera en fantastisk föreställning i maj nästa år. Det känns ärofyllt för SVT att 2013 få stå värd för ett evenemang som bidrar till att exponera såväl de svenska musikskaparna som Sverige inför hela Europa.

I Sveriges Radios nyhetssändningar berättade Hamilton på söndagen att SVT redan gjort studiebesök i Oslo, som arrangerade finalen för två år sedan. Som favorit till finalarena nämns nya Friends Arena i Sundbyberg, men även Göteborg och Malmö har av Hamilton nämns som kandidater.

Lars Nylin