23 maj 2012

Spotify kannibaliserar inte download, säger X5

När MI nyligen besökte svenska X5 Music Groups New York-kontor var teamet mitt i ett pressutskick om något X5 noterat efter att bolagets ”Classify”-app till Spotify släppts: man kunde se en tydlig följdverkan på iTunes topplista. ”Försäljningsexplosionen för vår samling 50 Greatest Pieces of Classical Music följer samma trend som vi har sett i Sverige, där det finns ett positivt samband mellan Spotify-strömning och digital försäljning”, säger X5:s VD Johan Lagerlöf. Pressskicket fick ett rejält genomslag i USA där bl.a Billboard och inflytelserika bloggen TechCrunch rapporerade.

Det var i samband med Spotifys senaste släpp av appar som X5 Music Group presenterade sin klassiska sök-app Classify. X5:s USA-kontor – beläget i Empire State Building – tyckte sig snabbt notera en reaktion inte bara på den egna försäljningen av klassiska populärsamlingar utan också hos iTunes. De sistnämnda är som bekant den tydligaste avläsaren av Download-försäljning och många artister/management som tackar nej till att finnas på streaming-tjänsterna pekar just på iTunes-försäljningen som ett motiv.

Download-försäljningen av The 50 Greatest Pieces of Classical Music, ursprungligen släppt 2009, ökade med 50% efter att Classify-appen släppts. Den nådde första plats på iTunes Classical Bestsellers och plats 152 på företagets ”vanliga albumlista”. Eftersom X5 inte gjorde någon annan marknadsföring kunde inte Scott Reilly och de andra på New York-kontoret se något annat skäl än att lyssnare upptäckt samlingen via Spotify.

– Vi har en tid sett att streamingtjänster inte kannibaliserar försäljning från traditionella musikoutlets, den här ökningen gör detta ännu tydligare, säger Johan Lagerlöf.

Lars Nylin

Länk till TechCrunch:

http://techcrunch.com/2012/05/06/spotify-increase-itunes-sales/

MI på besök hos X5 i Empire State Building. Skymmer utsikten mot One World Trade Center gör Lars Nylin (MI), Johan Lagerlöf (VD, X5 Music Group) och Scott Reilly (USA-chef, X5). Foto: Petronella Nylin Blomberg.