24 april 2012

51 konserter på Gröna Lund

Gröna Lund i Stockholm satsar stort på livemusiken även i år. Antalet konserter samt bredden på artister har troligen aldrig varit större. Med 51 uppträdanden på Stora och Lilla Scen varav sju utländska akter, Childhood-dagen, Rockbjörnen samt Lilla Melodifestivalen kommer Gröna Lund att vara en av Sveriges mest besökta popscener i sommar.

På scenerna hittas alltifrån Kalle Moraeus & Orsa Spelmän, Sven-Bertil Taube och Mikael Wiehe till Machine Head, Dead by April och Timbuktu. Världsartister som Lenny Kravitz och Iggy & The Stooges samsas med svenska storfavoriter som Lars Winnerbäck, Magnus Uggla och Eldkvarn.

Reggaen, som har sin givna plats på Gröna Lund, representeras i år av Ali Campbell’s UB40, svenske nykomlingen Kapten Röd och ingen mindre än Jimmy Cliff, mannen som spred reggaen till västvärlden. En relativt ny musikgenre på Gröna Lund är Dance, där man i år har fler akter på scenerna, bland annat amerikanska fenomenet LMFAO, svenska Rebecca & Fiona och Maskinen. Konsertsommaren avslutas med The Hives.

– Gröna Lunds konserter ska vara till för alla, gammal som ung och oavsett vad man har för musikstil. Förra året såldes över 100 000 Gröna Kort, något som är ett rekord. Med det konsertprogram vi har i år skulle jag inte bli förvånad om vi slog det rekordet, säger Gröna Lunds programchef Kenny Mattsson.

Lars Nylin