13 april 2012

4 SNABBA med Jalle Kjellson på jubilerande Border

Border, sedan decennier Göteborgs största distributör (och skivbolag), fyller i år 30 år. Detta firas på tisdag med en spektakulär fest på Strand i Stockholm.

Hur firas jubiléet?

– Givetvis med en hejdundrande fest. Vi kör på tisdag 17/4 på Strand i Stockholm, då vi bland annat bjudit in legendariske Rough Trade-grundaren Geoff Travis för ett samtal med Jan Gradvall. Dessutom bjuds det på musik i form av Eva Eastwood (aktuell med ny platta ), detsamma gäller Hedningarna. Från Irland kommer duktiga singer/song-writern Lisa Hanningan och från UK har Geoff tagit med sig nya signingen Palma Violets.

Hur gick det till när Border startades?

– I begynnelsen, 1977, fanns butiken Folk å Rock i Lund. Sen blev det Göteborg för mig och min kompanjon Pär Malmstedt, där vi startade filial. Vi körde import och hade kul plattor att bjuda på och i den vevan bestämde vi att starta ett bolag för postorder. Importtitlarna i postorderkatalogen intresserade andra skivbutiker i landet, och på den vägen är det. Det var detta bolag som ett par år senare fick det fina namnet Border Music, givetvis Ry Cooder-relaterat.

Om du tvingas välja en enda höjdpunkt under de 30 åren, vilken tar du då?

– Många höjdpunkter har det blivit, t.ex Björn Rosenström, Tom Waits, Japan-exporten i början av nittiotalet, The Knife….Men det är klart; Offspring sticker ju ut. Vi hade deras platta Smash på distribution i hela Skandinavien i mitten på nittiotalet och sålde otroliga 220 000 ex. Och i ”modern” tid : First Aid Kit. Är dom bra eller e dom jättebra? Det är ett fantastiskt privilegium att få jobba med tjejerna.

Vad händer framöver under jubileumsåret?

– Ja, vi är ju som alla andra inne i en oundviklig övergångsfas, med minskad fysisk försäljning och ökad digital, och det är ju inte smärtfritt, och ska inte va det heller. Men vi tror envist att det under överskådlig tid kommer att finnas musikälskare därute som fortfarande vill äga sin musik i någon fysisk form; vinyl, CD, kassett…Detta jämsides med den ökande digitala försäljningen tror vi att det kommer att bli riktigt bra framöver. Jag och Pär har ju medvetet satsat på en musikälskande personal och vi tror att det är bl a det som gör att vi klarar oss så bra i konkurrensen. Framtiden i musikbranschen ser ju ut som att det bara kommer att finnas ett par, tre stycken majors kvar, och vi menar att det även på independentsidan krävs starka koalitioner för att överleva i en tuff tid. Vi jobbar nu hårt för att under jubileumsåret kunna presentera ett bra samarbete som kan innebära ett lyft för ”gamla” Border. Så kör vi 30 år till. Minst.

Lars Nylin