12 april 2012

4 SNABBA med Niklas Ehring på Absolute

Plötsligt talas det Absolute både här och där. Topp tre på iTunes, nytt motto, nya på Spotify, en Spotify-app på gång. MI kontaktade Niklas Ehring, VD på compilationsbolaget Records som under 25 år sålt mer än 22 miljoner samlingar, för att få svar på frågan ”vadan detta?”

Topp tre på iTunes för Absolute, det måste vara rekord?

– Ja, det är rekord. Tidigare har vi haft tre album samtidigt topp 10 under julhandeln. Så det är riktigt roligt och ett bevis på att Absolute-varumärket är starkare än någonsin. Vi har just avslutat ett mycket starkt budgetår, med bra försäljning både fysiskt och digitalt.

Absolute finns nu på Spotify. Hur har ni resonerat om risken att
kapa i den gren ni sitter på?

– Vi vill finnas med Absolute-varumärket där konsumenterna är och runt två miljoner svenskar som använder Spotify kan inte ha fel. Steaming öppnar också upp möjligheten att bredda oss och kunna erbjuda fler produkter samt hitta en ny publik. Det ökar även möjligheten att få tillbaka en del konsuemnter som inte köper CD eller laddar ner längre. Det är möjligt att vi kannibaliserar lite på oss själva, men uppsidan är betydligt större…

Ni har även en ny slogan och en Spotify-app är på väg, varför
händer det så mycket just nu?

– Vi håller på att uppgradera varumärket både digitalt och socialt, därav att det händer så mycket just nu. Det är en mycket spännande och inspirerande tid. Aboslute – No 1 For Hits! säger exakt var vi står. Vi levererar både den senaste hitmusiken och de klassiska hitsen.

– Vi har samlat det bästa hits-urvalet i över 25 år nu. Första Absolute kom 1986 och vi är uppe i över 22 miljoner sålda samlingar.

Vilka titlar är i pipeline från er?

– Vi har massor av heta produkter inför våre och sommaren. Under Absolute-varumärket kommer en Absolute Summer Hits 2012, Summer Hits 2011 var vår mest sålda titel förra året. Vi släpper också en ny Absolute Dance Summer 2012 och en helt ny version av storsäljaren Absolute Sommar.

– Vi har precis haft release för nya Absolute Kidz 32 och Absolute Acoustic 2012. I början av maj startar vi en ny samlingsserie som heter Absolute Rock. Sedan fortsätter vi vårt samarbete med MTG Radio och släpper i maj både en NRJ Summer Party och Rix FM Festival. Senare i sommar kommer även en grym Absolute House och Hits For Kids – Summer Party. Samtliga släpps på CD, download och streaming.

Lars Nylin