3 april 2012

TRIGGER 2012 Amerikanska musikbranschlegendarer till Trigger Creative Conference

Musikbranschkonferensen Trigger Creative Conference, som arrangeras samtidigt med Peace & Love-festivalen i Borlänge i juni, kan i år stolt presentera två välkända och välrenommerade amerikanska musikbranschlegendarer. Musikindustrins redaktör Claes Olson kommer på konferensscenen att vara värd för seminarier med bl.a Seymour Stein (upptäckare och skivbolagschef för såväl Madonna som Ramones, Talking Heads och The Pretenders m.fl) och Richard Gottehrer (låtskrivare, producent och grundare av såväl det banbrytande digitala musikbolaget The Orchard som klassiska Sire Records – som han grundade tillsammans med Stein).

Torsdag 28 juni är ämnet för årets Trigger Creative Conference Music Branding och ny teknologi. Dag 2, fredag 29 juni, kommer det att handla om globalisering av musikindustrin, med särskild tonvikt på Kina, Indien och Brasilien.

Liksom de senaste åren kommer Trigger att presentera en mix av föreläsare och panelister från såväl hela Skandinavien. I år är dessutom medverkande från såväl USA och Brasilien som England, Tyskland och Nederländerna bekräftade. Med årets fokus på den asiatiska musikmarknaden kommer det även att finnas kinesiska representanter på plats.

De hittills tyngsta presenterade namnen i programmet är förstås Seymour Stein och Richard Gottehrer, som båda har imponerande meritlistor som sträcker sig tillbaks ända till 50- och 60-talet och genom de bådas många banbrytande aktiviteter fortsätter att växa än idag.

Seymour Stein inledde sin karriär i branschen redan 1958, då han fick sin första anställning som listansvarig på Billboard. Tillsammans med Richard Gottehrer grundade han 1966 det New York-baserade musikbolaget Sire Productions som så småningom ombildades till Sire Records. 1975 upptäckte han Ramones och (på tips av Joey Ramone) Talking Heads. Punkrocken kan säga sitt officiella födelsedatum till utgivningsdagen för Ramones första album, som släpptes på Sire-etiketten 1976. Några år senare upptäckte han Madonna och låg sedan bakom hennes genombrottsalbum, liksom de amerikanska genombrotten för bl.a The Pretenders, Depeche Mode, The Smiths och Echo & The Bunnymen. Andra namn som Stein har kontrakterat och arbetat med är bl.a Fleetwood Mac, Phil Spector, The Cure, The Dead Boys, Leiber & Stoller, Climax Blues Band, Aztec Camera, Focus och Richard Hell & the Voidoids. Det var dessutom via Stein och Sire som den amerikanska publiken fick stifta kontakt med hitsinglar som M:s Pop Muzik, Plastic Bertrands Ca Plane Pour Moi och Soft Cells Tainted Love.

– Men Seymour Stein är mer intresserad av själva musiken är hur han ska lyckas sälja platina, har Madonna sagt. Varje gång han signar någon tar han en chans och det finns inte längre kvar många personer i underhållningsindustrin som gör så…

Seymour Stein brukar krediteras för musikbegreppet new wave, som rymde en bredare definition av all den musik som kom fram i fotspåren på sjuttiotalets punkexplosion. Annan lustig kuriosa är att Seymour Stein är ämnet för en låt som bär hans namn, med Belle and Sebastian.

Idag är Seymour Stein vice president för Warner Bros. Records samt även President of Sire Records. De senaste åren har han bl.a arbetat med Von Bondies och The Veronicas. 2005 valdes Stein in i Rock & Roll Hall Of Fame, i kategorin Lifetime Achievement. 2010 tilldelades han även en Lifetime Achievement Award på International Dance Music Awards.

Richard Gottehrer startade sin karriär i musikbranschen som låtskrivare på legendariska Brill Building på 60-talet. På meritlistan står bl.a klassiker som Hang On Sloopy, I Want Candy och Sorrow (inspelad av bl.a David Bowie). Efter att ha startat Sire Records tillsammans med Seymour Stein producerade han på 70- och 80-talet klassiska hits och album med bl.a Blondie, The Go-Go's, Dr. Feelgood, Marshall Crenshaw, Joan Armatrading, The Fleshtones, Robert Gordon, Link Wray. Dr. Feelgood och Richard Hell & The Voidoids.

1997 startade Gottehrer det oberoende digitala musik- och videodistributionsbolaget The Orchard tillsammans med sin partner Scott Cohen (manager för det svenska bandet The Deer Tracks). Gottehrer och Cohen startade bolaget på Lower East Side i New York City för att ge ?independent artists the ability to sell their music to mainstream audiences”.

På årets Trigger Creative Conference kommer Claes Olson att låta Seymour Stein och Richard Gottehrer blicka såväl bakåt som framåt i musikhistorien.

Även ytterligare ett par internationella musikbranschlegendarer är aktuella för medverkan i årets seminarieprogrammet. Musikindustrin återkommer med ytterligare information.

Lars Nylin

Länkar:
Seymour Stein – Rock & Roll Hall Of Fame / biography
http://rockhall.com/inductees/seymour-stein/bio/

Richard Gottherer – The Orchard
http://www.theorchard.com/about

Trigger
http://www.triggercc.com