30 mars 2012

notiser

Daniel Johansson med nyheter från bl.a. YouTube och Twitter.

En tysk domstol har fastslagit att lockertjänsten RapidShare inte har gjort tillräckligt mycket för att hindra att upphovsrättsskyddat material delas via tjänsten. På grund av detta har RapidShare dömts till att filtrera allt material som laddas upp till tjänsten. Det här kan komma att bli vägledande för vilket ansvar som lockertjänster i framtiden har för det material som användarna laddar upp. RapidShare har ännu inte bestämt huruvida de ska överklaga domen.

Gracenote ska hjälpa Twitter att underlätta för musiker att få sina Twitterkonton verifierade som officiella konton. För att Twitteranvändare ska veta att de artister och kändisar som de följer verkligen är de som de utger sig för att vara arbetar Twitter med en särskild badge, som utmärker officiella twittrare. Med hjälp av Gracenotes kommande system ska själva verifikationsprocessen för att få en sådan badge bli enklare och snabbare.

Den isländska musiktjänsten gogoyoko har integrerat svenskutvecklade Flattr i sitt system. Därmed kan lyssnarna frivilligt uppmuntra musiker de gillar genom att flattra dem och därmed ge dem en liten summa pengar.

Enligt en rapport från Parks Associates använder 60 procent av alla amerikanska tabletägare sin pekskärm till att lyssna på musik varje vecka. Det här, förutspår Parks Associates, kommer att öka intresset för trådlösa hemmaaudiosystem. Enligt rapporten kommer 60 procent av världsmarknaden för hemmaaudiosystem ha nätverkslösningar för trådlös överföring 2016.

Många trodde nog att det var ett skämt då The Pirate Bay nyligen gick ut och sa att i framtiden ska delar av deras sajt hostas på GPS-styrda, flygande drönare. TorrentFreak påpekar att det hela inte är så konstigt som det låter, för ett sådant nätverk existerar redan. Tomorrow's Thoughts Today har redan byggt och testat ett liknande nätverk, där förarlösa robotar flyger runt och skapar ett eget WiFi-nätverk, som personer som kommer i kontakt med drönarna kan dela med sig filer genom. Meddelandet från TPB skall dock sällas till liknande ”scifi-aktiga” meddelanden som lämnats den senaste tiden och man kan fundera över om detta är en del av en ny form av strategi man använder sig av för att försöka förstärka den känsla av ”ostoppbarhet” som man hela tiden försökt kommunicera. Och i så fall kan man kanske tänka sig att oron hos TPB-folket för att just bli stoppade växt sig kraftigare, varför skulle man annars behöva en sådan strategi? Högst personliga funderingar, men trots allt, cirkeln runt TPB sluter sig allt mer, allt fler länder, operatörer och företag genomför filtreringsaktiviteter, nu senast Microsoft som blockar TPB-länkar i Windows Live Messenger, d.v.s. gamla MSN.

Propellerhead har öppnat upp för externa utvecklare att skapa moduler till Reason-racket. Bland de första utannonserade aktörerna som ska skapa moduler till det omtyckta musikprogrammet återfinns Korg, Sugar Bytes och Gforce. Samtidigt meddelade Propellerhead att de inom kort kommer att släppa en musik-app till iPad och iPhone.

Dell och YouTube har inlett ett samarbete gällande livestreaming. Tillsammans ska de streama fyra amerikanska festivaler i sommar – New Orleans Jazz & Heritage Festival, Bonnaroo, Lollapalooza samt Austin City Limits.
Sony har öppnat sin streamingtjänst för PlayStation Vita-användare. Därmed går det att streama musik direkt via den portabla spelkonsolen. Det går även att cacha musik på PS Vita. På så vis går det att fortsätta lyssna även då användaren saknar uppkoppling.

Hotfile, en Panamabaserad fildelartjänst/lockertjänst, har fått oväntad hjälp från Google i en pågående rättstvist. Google lade sig i målet för att påpeka att Hotfile uppfyller minimikraven som ställs på lockertjänster och liknande sajter enligt amerikanska Digital Millennium Copyright Act. Skulle Hotfile trots detta bli fällda kan det få konsekvenser för den kontroll som exempelvis YouTube och Twitter måste ha på det mediamaterial som laddas upp och distribueras via dessa tjänster.

Enligt rykten håller mobiltillverkaren HTC på att köpa upp streamingtjänsten MOG. En sådan affär skulle troligtvis innebära att MOG skulle börja distribueras som en integrerad musiktjänst i kommande HTC-telefoner.

Indisk domstol har i ett mål dömt 387 olika internetleverantörer att blockera all trafik till 104 olika sajter, som tillhandahåller olicensierat mediamaterial. Indien har traditionellt varit en stor marknad för piratkopierad musik och IFPI välkomnade domen.

Efter att nyligen ha introducerats i flera länder i östra Europa blev franskutvecklade Deezer den första streamingtjänsten som är tillgängligt i vartenda europeiskt land. Enligt tidigare planer ska Deezer i juni finnas tillgängligt i 200 olika länder.

MTV har inlett ett samarbete med Topspin. Med hjälp av Topspin ska artister kunna använda det nya nätverket Artists. MTV för att sälja musik och merchandise direkt till fansen. Initialt kommer nätverket enbart att vara tillgängligt i USA.

Daniel Johansson