28 mars 2012

FYRA SNABBA med USA-ettan Carl Falk

Svenske låtskrivaren Carl Falk [BMG Chrysalis] har nu varit etta såväl i England som USA med låtar till engelska pojkbandet One Direction. MI ringde för en 4 SNABBA.

Carl Falk blev först bekant i svensk musikbransch som trummis och turnerade flitigt med många ledande namn. Som låtskrivare slog han genom i mitten av 00-talet med låtar till Westlife. Det stora genombrottet kom gångna vintern när han stod som en av de ansvariga bakom engelska One Directions världshit What Makes You Beautiful – svenska kollegan Rami Yacoub är för övrigt också inblandad. Gruppens debutalbum blev förra veckan USA-etta. Att Carl Falk kommer att märkas på topplistorna även framöver avslöjas när MI kollar vad han pysslar med just nu. Svaret blir att han skriver till eller producerar namn som just One Direction (album två), Nicki Minaj-Pound The Alarm, Jennifer Lopez, Akon och U2.

Hur är läget efter de enorma framgångarna med One Direction och när förstod du hur stort det skulle bli?

– Det känns otroligt kul att få vara med om det här fenoment som de här killarna verkligen har blivit, kul att What Makes You Beautiful och One Thing verkligen har funkat också. Jag var lite tveksam i början hur vi skulle göra ett pojkband 2011 utan att det lät daterat. Men vi hittade en bra produktionslinje rätt snabbt och det var nog då vi förstod att vi hade två riktigt bra låtar. Det tillsammans med att det stod flera hundra fans utanför vår studio när killarna var här och spelade in utan att dom släppt singeln än…

Var är du baserad numera?

– Jag flyttade hem från Los Angeles för ett år sedan och är nu baserad i Stockholm. Jag och min kollega Rami tog över Aside där Per Magnusson och David Krueger satt förut, och har lite nya killar vi tagit in också som sitter i en studio.
Vi har precis skrivit proddat och mixat en uppföjlare till Starships som vi gjorde till Nicki Minaj och gjort Akon och Jennifer Lopez. Just nu sitter jag, Savan Kotecha och Kristian Lundin och gör One Directions skiva nummer två fram till maj.

I ditt cv sticker namnet Russel Crowe ut, hur gick det där till egentligen?

– Det var egentligen en tillfällighet att vi träffades på min vän Delta Goodrems födelsedagsfest och började prata musik och vi hördes några dagar efter på telefon. Russell bjöd ner mig till Australien i fyra veckor för att göra hans skiva.

Hur är det med din eget musicerande numera?

– Jag spelar alla instrument på våra egna produktioner och skriver på gitarr eller piano så det blir rätt mycket musicerande ändå även om man saknar att spela live, men man vet aldrig…

Lars Nylin