27 mars 2012

TV TV4 Nyhetsmorgon slutar med livemusik

Flera källor uppger till MI att TV 4 Nyhetsmorgon nu lägger ner traditionen med livemusik tidigt på vardagsmorgnarna. Programmet kommer bara att ha musikgäster vid speciella tillfällen och på helger.

Beslutet tycks ha kommit snabbt. De senaste dagarna har ett antal redan inplanerade gästspel avbokats.
TV4 svävar lite på målet när Göteborgsposten kontaktar dem, men medger radikala inskränkningar.

– Helt slut är det inte, vi kommer att satsa på helgerna. I en övergångsfas kommer vi att ta bort musiken på vardagar, men ta med den när det är redaktionellt befogat. Det kommer vara ett snävare urval, säger Lotta Folcker, chef för Nyhetsmorgon, till GP.

Anledningen till förändringen är enligt redaktionen att man mer vill fokusera på nyhetsuppdateringar. Enligt TV4 Nyhetsmorgon är detta ett önskemål från tittarna, dessa sägs vilja ha mindre musik.

-Vi hade fört diskussionen om vilket program vi ville ha och när vi såg det så tydligt är det bättre att göra omställningen och då drabbas några hårdare ochja, tittarna går först, fortsätter Folcker i GP.

MI har kontaktats av ett antal frustrerade och förbannade artistansvariga på skivbolag och även av artister.

– Mycket märkligt, det finns väl få saker som har så stor human interest-faktor som musik och som det talats så ofta om i samband med det programmet? Det är en sak om man diskuterar profilen på musikgästerna, men att helt lägga ner, det är sanslöst, tyckte en av de som hörde av sig till MI.

En musiker säger:

– Det positiva är ju att man slipper gå upp kvart i fyra för att jobba gratis för TV4, men i övrigt är beslutet skit.

MI har försökt nå någon ansvarig för Nyhetsmorgon utan att lyckas.

Lars Nylin