13 februari 2012

Pernilla Andersson i närmare samarbete med Metronome

Pernilla Andersson, sedan tidigare artist på Metronome, inleder nu ett närmare samarbete med sitt bolag. Mångsysslande Andersson blir utöver sitt eget artisteri även rådgivare/a&r-konsult åt såväl skivetiketten Metronome som det nystartade musikförlaget med samma namn.

Pernilla Andersson har sedan 2008 varit kontrakterad till Warner Musics svenska etikett Metronome. Hon har där kombinerat egen skivutgivning med arbete med den egna etiketten Sheriff (som i samarbete med Metronome släppt bl.a. Titiyo, Svante Thuresson och inom kort Staffan Hellstrand).

I dagarna har Metronome och Pernilla slutit ett nytt avtal som gör att hennes roll vidgas. Hon kommer i fortsättningen även att vara rådgivare/a&r-konsult åt såväl etiketten Metronome som ett nystartat musikförlag med samma namn.

Pernilla kommenterar sin roll: "Min stora förebild i skivbranschen är Metronome-grundaren Anders Burman, det är otroligt hedrande och roligt att få vara med och forma hans Metronome på 2000-talet."

"För mig är det inte en fråga om att välja mellan att vara artist eller skivbolagsmänniska, jag vill göra bra musik och också se till att andra människor som gör bra musik får ut den via ett bra skivbolag, vilket jag anser att Metronome är. Att få in mitt lilla Sheriff Records som en del av legendariska Metronome är stort". "Drömsigningar? Ulf Lundell, Tonbruket och Nina Persson", fortsätter hon i ett pressmeddelande.

Bo Frölander på Metronome ser Pernilla Anderssons nya roll som del av en långsiktig ambition att knyta tätare band mellan artister och Metronome. Han säger: ”Redan när Pernilla kom hit talade vi om att utveckla hennes roll. Hon är ju mer än en artist, hon är själv producent, och har ett enormt kontaktnät i många genrer. Hon är dessutom grymt skicklig på att använda de digitala sociala nätverken. Just nu, när hennes egen karriär går som tåget blir hon troligen främst en rådgivare och konsult. På längre sikt är jag övertygad om att hon blir ännu mer av en entreprenör.”

Frölander fortsätter: ”Metronome startades en gång i tiden av en musiker, Anders Burman, som sedan kombinerade att vara trummis, att producera och att driva skivbolag. Jag kan lite sakna den sortens artist – som jag numera oftare ser på t ex hip hop och R&B-scenen. Pernilla har allt det där.”

Avtalet har gjorts parallellt med att Pernilla slutför arbetet med en livedokumentation, Pernilla Andersson live: tre och en flygel, av hennes nyligen avslutade vinterturné. En utgivning som släpps i mars såväl digitalt, på CD som senare på vinyl.

Samma månad, med start 22/3 på Katalin i Uppsala, gör Pernilla också en ny turnésväng med de musiker som spelar på den kommande utgivningen.

Mångsysslande Andersson nöjer sig inte med dessa nyheter. Hon kommer under våren att samarbeta med organisationen Håll Sverige Rent i kampanjen Kusträddarna med kulmen i Kusträddardagen 21 april. ”För mig som skärgårdsboende är det en självklarhet att engagera sig i miljön och nedskräpningen av våra stränder. Vi bor i ett av världens vackraste och renaste länder, och så tycker jag att det ska förbli”, säger hon.

Claes Olson