13 februari 2012

ORGANISATION Kulturrådet fördelar 31 miljoner till musikarrangörer

Festivaler, internationella musikscener och verksamheter riktade till barn och unga är områden som Kulturrådet nu väljer att förstärka. Arrangörer med ett varierat konsertutbud premieras.

Det är flera arrangörer som beviljas stöd från Kulturrådet för första gången. Några exempel är: Kluster, som bidrar till förnyelsen av konstmusiklivet i Norrbotten, Frim/syd som satsar på fri improvisation och experimentell musik, Moriska Paviljongen i Malmö och gränsöverskridande SEKT i Stockholm.

Kulturrådet säger i ett pressmeddelande att man lägger stor vikt vid festivaler av såväl nationellt som internationellt intresse. Tanken är att musiken ska nå en bred publik och även vara mötesplats för det professionella musiklivet. Festivaler som får ökat stöd är exempelvis GAS-festivalen i Göteborg, Early Music Festival i Stockholm och Hagenfesten i Dalarna.

Några musikscener som får ökade bidrag i år är Musikens Hus, Mejeriet i Lund och Fasching i Stockholm.

Kammarmusikföreningen Tonande och Barnens scen, med verksamheter särskilt inriktade på barn, får också ökat stöd. Kulturföreningarna Roxy och Stallet förstärks för de delar av verksamheten som är för barn och unga.

Ett spektrum av musikarrangörer, fördelade över hela landet, får förstärkningar genom sina riksorganisationer. Det gäller medlemsföreningar i Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Kammarmusikförbundet och Svensk Jazz.
Inför Kulturhuvudstadsåret 2014 har även Föreningen Jazz i Umeå och Kulturföreningen Humlan i samma stad fått ökat stöd.

Läs hela listan med beviljade bidrag:

www.kulturradet.se/sv/bidrag/beviljade_bidrag/2012/

Lars Nylin