13 februari 2012

GRAMMIS Mer än fullsatt på Operan

Förra årets Grammis var inte bara premiär för priset på Operan i Stockholm. Succén för galakvällen med Eva Dahlgren som ciceron innebar också att ett pris som under åren innan allt oftare ifrågasatts omedelbart återtog positionen som musiklandets mest prestigefyllda.
Den bilden tycks förstärkas i år. Foto Operasalongen: Mats Bäcker

De 1067 stolarna i Operan är sedan länge utsålda. Till det kommer minst 500 som ansluter till efterfesten. Totalt med personal kommer nära 2000 att uppleva, mingla och/eller kort och gott jobba kring tisdagskvällens gala under ledning av värden Ola Salo.

-Alla arbetar nu febrilt på att få till de sista detaljerna. Från min horisont ser detta ut att gå alldeles strålande, säger Lisa Cronstedt på arrangerande IFPI svenska gruppen.

Cronstedt påminner MI-läsarna om att galan inte bara sänds på SVT1 kl 22 – 23.30 utan även direkt på svt.se/PSL.

-Där går det redan nu att se intervjuer med de som är nominerade i videokategorin, fortsätter Lisa.

PSL utökar sändningenjämfört förra året. Det blir förmingel från röda mattan när musikeliten anländer till Kungliga Operan och intervjuer med vinnarna efter prisutdelningen. Under hela sändningen kan man chatta med redaktionen på svt.se/PSL. Plats på första parkett med andra ord.

Tider för direktsändningen på svt.se/PSL med Per Sinding-Larsen:

16:25-16:55

Förmingel och intervjuer med bland andra artisterna Amanda Jenssen och Jenny Wilson och jurymedlemmen Kristin Lundell

17:00-18:00

Akt 1

18:00-18:15

Paus med vinnarintervjuer

18:20-19:10

Akt 2

19:15-19:23

Vinnarintervjuer

Kvällens galavärd är alltså Ola Salo, tidigare i The Ark. De artister som framträder är Joakim Thåström, Tove Styrke, Jenny Wilson, Markus Krunegård, Gnucci Banana, Amanda Jenssen och Tonbruket.

– Vi är jättenöjda med valet av artister då de är mångsidiga, intressanta och tilltalar en bredare publik, vilket speglar Grammis som pris. Från Gnucci Banana med sin tolkning av klubbmusik till Dan Berglunds Tonbruket, säger Cronstedt.

Om artisterna:

Thåström tillhör de svenska artister som kan kopplas till klyschan "behöver ingen närmare presentation". Ikonen från Ebba Grön, Imperiet och Peace Love & Pitbulls är sedan många år en av våra mest respekterade soloartister. I samband med Grammis släpps albumet Beväpna er med vingar som sålt drygt guld redan då det släpps.

Endast ett år efter hennes medverkan i Idol kan man inte beskriva Tove Styrkes karriär som annat än succé. Det självbetitlade albumet har sålt guld och hon har turnerat Sverige runt. Styrke utnämndes till Årets nykomling på P3 Guld-galan och var nominerad i kategorierna Årets kvinnliga liveartist och Årets nykomling för Rockbjörnen 2011. Nu lanseras hon även stort i Tyskland, Schweiz och Österrike.

Jenny Wilson är singer-songwritern som kallats indiedrottningen. Hon grundade bandet First Floor Power och har sen som soloartist släppt albumen Love and Youth, Hardships! samt dubbelalbumet Blazing som kom i våras.

Markus Krunegård har gett ut tre soloskivor, är med i grupperna Laakso, Hets och Serenades och han har gett ut en EP tillsammans med Andreas Kleerup. Krunegård är nu aktuell med nya albumet Mänsklig värme som släpps i slutet av mars.

Ana Rab, även känd som Gnucci Banana är en svensk sångare/rappare/låtskrivare som genom sin unika tolkning av klubbmusik nått stor framgång, och det har gått snabbt. Nu förbereder Ana sin debut-EP.

Amanda Jenssens framgångar under de senaste åren har knappast gått någon förbi. Hon har vunnit Grammis, hennes två album har sålt platina, hon är en stor publikfavorit och är helt enkelt en skönsjungande och talangfull, karismatisk artist. Amanda arbetar sedan ett tag tillbaka i studion med sitt nya material och under 2012 kan alla hennes fans räkna med ett nytt album ochturné.

Tonbruket är basisten Dan Berglunds projekt. I gruppen ingår klaviaturspelaren Martin Hederos från The Soundtrack of Our Lives, trummisen Andreas Werliin från Wildbirds & Peacedrums och gitarristen Johan Lindström från Per Texas Johanssons band. 2011 släppte de albumet Dig it to the End.

Lars Nylin

Länk till intervju med Ola Salo om Grammisrollen:

http://blogg.svt.se/psl/2012/02/13/det-ska-vara-praligt-och-spektakulart-ola-salo-om-att-antligen-fa-leda-grammisgalan/