13 februari 2012

Swedish Jazz Masters i WiMP Nygammalt

I januari 2012 drog den svenska WIMP-redaktionen igång Nygammalt – ett koncept som lyfter fram musik som inte tidigare funnits tillgängligt digitalt. Först ut var Kjell Höglund och nu har turen kommit till en svensk EMI-låtskatt som går under samlingsnamnet Swedish Jazz Masters.

Genom att presentera utvalda releaser som nyligen blivit digitaliserade hjälper musiktjänsten WiMP sina användare att upptäcka musik som funnits ute på marknaden ett tag. Den 27 februari släpper EMI Music tolv album ur den omfattande serien Swedish Jazz Masters som blivit digitaliserade för första gången. Bland de tolv återfinns plattor med bland andra Bengt Hallberg, Solar Plexus och Bjarne Nerem.

Fredrik Zmuda, redaktionschef på WiMP Sverige säger:

– Vi tyckte detta lät väldigt intressantnär EMI frågade om vi ville göra detta samarbete, men det var först när vi tillsammans satte oss ner och noggrant lyssnade igenom materialet som vi insåg vilken jazz-skattkista vi hade öppnat! Att få arbeta med tidigare ickedigitaliserat material på den här nivån är minst sagt smickrande.Att vi får vara med och bidra till attden här fantastiska musik får nytt liv känns jättekul.

Sven Åke Peterson, produktchef på EMI säger:

– Vi är stolta och glada att WiMP är med oss i lanseringen av Swedish Jazz Masters. EMI har en fantastisk katalog med svenska jazzklassiker som vi nu lyfter fram digitalt remastrade under det gemensamma namnet Swedish Jazz Masters. Många av albumen har inte funnits tillgängliga på flera decennier och är idag dyrgripar på vinylmässor.

I serien ingår även album med bl.a. Monica Zetterlund, Lars Gullin, Putte Wickman och Per Texas Johansson. Album som också kommer att uppmärksammas I WiMP framöver.

Konceptet Nygammalt startade i Norge mars 2011 och hade under året sjuskivsläpp som lanserades i WiMP. Totalt släpptes över 400 album digitaltför allra första gången i nära samarbete med små och stora skivbolag.Album som musikälskare saknat i många år spreds till nya lyssnare och WiMP tog därigenom en roll som kulturaktör på den norska musikmarknaden.Projektet fortsätter i Norge och har nu lanserats också i Sverige.

Lars Nylin