13 februari 2012

Whitney Houston död

Whitney Houston, som i många år haft omskrivna problem med bland annat drogmissbruk, hittades död i sitt rum på ett hotell i Beverly Hills, Los Angeles. Hon var i Los Angeles för att deltaga vid söndagskvällens Grammy Awards och en tillställning arrangerad av Clive Davis, hennes upptäckare och mentor.

Whitney Houston växte upp i en musiksläkt med namn som mamman Cissy Houston och kusinen Dionne Warwick. Houstons gudmor Aretha Franklin var en förebild som fick Whitney Houston att satsa på musiken efter att hon först arbetat som modell.

Houston rapporteras ha sålt mer än 170 miljoner album, singlar och videor. Hennes singel I Will Always Love You från 1992 är den bäst säljande singeln genom tiderna med en kvinnlig artist. I Sverige slog Houston genom 1985 med singeln How Will I Know, som nådde plats två på listan. 1987 fick hon sin första etta här med I Wanna Dance With Somebody. Samma placering nådde 1992 nämnda I Will Always Love You. Sista gången Houston låg på svenska topp 30 var 2009.

Hon fick totalt tre albumettor, åren 1985 till 1992 toppade Whitney, Whitney Houston respektive soundtracket till filmen Bodyguard. Så sent som 2009 nådde albumet I Look To You listans andra plats.

2010 var Whitney Houston sista gången här för en konsert. Efter ett fiaskoartat framträdande i Köpenhamn fick hon godkända recensioner för sin konsert på Globen i Stockholm. Hon avslutade framträdandet med låten Million Dollar Bill, det var det sista en svensk fick publik fick uppleva med Houston.

Lars Nylin

Den amerikanska sångerskan Whitney Houston dog natten mot söndag svensk tid, hon var 48 år. Houston, en av de bästsäljande och mest hyllade kvinnliga artisterna genom tiderna, slog i Sverige genom 1985. 2010 gästade hon landet för sista gången.