7 februari 2012

Vinnarna i Manifestgalan

SOM – Svenska Oberoende Musikproducenter – har arrangerat den tionde upplagan av Manifestgalan på Nalen i Stockholm. MI har alla vinnare.

Manifestgalan uppmärksammar den bästa oberoende musiken i Sverige.
Galan inleddes av No Forks som vann Manifest on Tour kvällen innan.
Presentatörer var Micke Wranell och Cecilia Nordlund. Inför ett fullsatt Nalen i Stockholm fick följande pris:

FOLKMUSIK

Siri Karlsson – Gran Fuego (Flora & Fauna)

Motivering:
Årets vinnare i kategorin folk och visa är en duo med öronen mot världen som med obekymrad självklarhet formexperimenterar med traditionerna. Med gästmusiker från omkringliggande genrer skapar duon en inbjudande musik som löftesrikt höjer ribban för vad folkmusik i rätt sammanhang också kan vara – eller bli.

DANS

Jonsson/Alter – Samlad årsproduktion (Kontra-Musik)

Motivering:
För att de med luftig lätthet, ickenostalgisk lekfullhet och snillrik känsla för melodier bevisar att det går att göra betonghård techno med en förtrollande mjuk yta.

PUNK

Obnoxious Youth – The Eternal Void (Adult Crash)

Motivering:
En såväl originell som perfekt fusion av heavy metal och hardcorepunk av ett band som bara har ett mål i sikte: skapa det ultimata manglet understruket av ren och skär punkfuriositet.

HIP HOP

Mofeta & Jerre – Briljanter & smaragder (Pumpa Records)

Motivering:
Det är en bragd att som musiker våga testa nya ljudbilder och aldrig stanna upp i sin musikaliska utveckling. Det är också en bragd att göra allt på egen hand, något som inte är ovanligt för genren. Att gå från datormix, snodda beats och crackade program till en levande ljudbild, liveband och crackade program är inte alltid självklart. Stockholms dynamiska duo har hittat superrätt. Ni kan sluta undra. Ni är här nu.

EXPERIMENTELLT

Hanna Hartman – H ^ 2 (Komplott)

Motivering:
Med mästerlig precision och fint fångat fågelfladder blir vi inbjudna till ett lyssnande där tiden och rummet möts i en homogen och lite hemlig skiva där känsligt sammanfogade fältinspelningar flätas samman till ett helgjutet konstverk.

SINGER/SONGWRITER/COUNTRY/AMERICANA

Ane Brun – It All Start With One (Balloon Ranger Recordings)

Motivering:
Den som följt denna artist i snart ett decennium vet att hon utvecklats som få. Hon har gått från att vara en bra röst med bra låtar till att äga ett helt eget sceniskt och musikaliskt uttryck. Årets vinnare i Singer/Songwriter förtjänar alla framgångar.

JAZZ

Jonas Holgersson – Snick Snack (Moserobie)

Motivering:
Med ett gediget låtmaterial där improvisationerna löper fritt ovanpå, skapar denna grupp lika tät som pulserande jazz, med blinkers åt såväl hardbop som luftig ballad. Med sitt melodiska, lyhörda och energiska spel lyckas kompositören och musikern samtidigt utvidga ramarna för sitt instruments plats i den klassiska jazztrion.

HÅRDROCK

Opeth – Heritage (Roadrunner)

Motivering:
Det är musik som kryllar av historiska fotnoter, som medlar mellan då- och nutid och pekar mot en spännande framtid. Som fyller tanken med Jan Johansson, Can och hårdrock utan att baktända och som sätter samman smala referenser till en bred och imponerande rik helhet.

RYTM

Simone Moreno – Planetas (Soul Dog Records)

Motivering:
Artistens otroliga och smittsamma energi lyser igenom hela plattan och tar lyssnaren på en musikalisk resa till platser man inte visste att man längtat till och till och med saknat och som man kanske inte heller anade att man kunde känna sig hemvan i. Denna platta visar upp en artist som vuxit musikaliskt, där språket liksom rösten tar nya bredder och detta ger oss en än större förståelse för denna artists storhet. Andra artister har bjudits in vilket resulterar i spännande och mycket givande samarbeten. Det märks att det långa samarbetet med producenten har gett något otroligt innovativt musikaliskt. Att lyssna på detta album bjuder på en resa som musikaliskt och producentmässigt färdar oss över hela jordklotet och vidare till andra planeter. Och det är en dansant & njutbar färd!

POP

Azure Blue – Rule of thirds (Hybris)

Motivering:
Det är inte första gången vi får höra musik signerad den här artisten, ändå är den senaste skivan någonting helt nytt och i en klass för sig. Med hjälp av drömska melodier, smarta samplingar och en trånande röst lärde vi oss att förra årets färg var blå.

DANSBAND

Barbados – Efterlyst (Weeki Records)

Motivering:
Årets vinnare är en platta som verkligen passar in i nutidens dansbandsgenre, och som känns traditionell och modern samtidigt. Den har en fräsch mix av danslåtar, både med influens av pop och rock samt några lugna låtar som tillsammans verkligen lockar fram danslusten.
Det här har bandet bakom denna platta visat förr, och nu är de tillbaka på allvar.

ROCK

Pascal/Mattias Alkberg – Allt det här (Novoton)

Motivering:
Två olika sound i symbios, sammanförda av något som inte kan vara annat än en gemensam vilja. Berättad med hjälp av obevekliga trummor, hjärtskärande sång och briljanta texter. Sammantaget en kollektiv känsla av att det svenska vemodet fortfarande lever, och inte går av för hackor.

SYNT

Necro Facility – Wintermute (Progress Productions)

Motivering:
Med ett album präglat av en smakfull och modern blandning av stenhård industri och melodiös electro-pop har de under året mutat in ett eget område på den svenska syntscenen.

OSIGNAT

DEATH BY ARMBORST http://www.myspace.com/deathbyarmborst

Motivering:
Med punkig attityd och tuffa riff och med stadigt grepp i en klassisk genre mutar de in scenen och en framtida publik…
Där hjärtat slår ett, två, tre, fyr…

SKAP:s och Manifests pris för årets textförfattare

Philip Ekström – Det vackra livet (Labrador)

Motivering:
I de suggestiva textskärvorna skymtar vi något lika enkelt som storslaget. Ibland sorgset, ibland hoppfullt, men alltid nära hjärtat.

SKAP:s och Manifests pris för årets kompositör

Maria Lindén – I Break Horses (Bella Union)

Motivering:
Ömsom svett, ömsom frossa. De malande, melodiösa ljudlandskapen drabbar som ett feberrus. Men aldrig har det varit så ljuvligt att vara sjuk.

ÅRETS LIVE

This Is Head (Adrian Recordings)

Motivering:
De har spelat i lador, på hustak, på små och stora venues och de slipar till sina fantastiska ljudbilder utefter publik, plats och känslostämningar, oavsett 5 eller 500 i publiken. Ett mäktigt liveband.

MANIFESTS PRIS TILL ÅRETS INDIE

Popkollo

Motivering:
Priset går till en organisation som gör ett viktigt arbete för att balansera skeva könsuppdelningar i musikens värld – och i förlängningen även i samhället i stort.
Det är här en cool och modig organisation som bidrar till debatten och belyser problemen omkring dessa skevheter och som omsätter i praktik vad andra pratar om i teorin!

Lars Nylin