19 januari 2012

P3 Guld 2012 med Salem Al Fakir

Lördag 21 januari slår Lisebergshallen i Göteborg upp portarna för P3 Guld-galan. Galan leds av Salem Al Fakir och sänds direkt i P3 och eftersänds i SVT1. Uppträder gör bland andra First Aid Kid, Laleh och Veronica Maggio.

För att ladda upp inför P3 Guld kommer Sveriges Radio att bjuda på extra sändningar. Runt om i Göteborg arrangeras dessutom flera aktiviteter för de på plats i Sveriges framsida.

Radio: Musikguiden i P3 – tio år med P3 Guld

Musikguiden i P3 med Linnea Wikblad kommer att bjuda på extrasändningar som sammanfattar P3 Gulds tio år och blickar framåt mot den kommande galan. Det blir musik från de tidigare åren och intervjuer med årets liveartister och nominerade, som bland annat Newkid, Kapten Röd, Tove Styrke, Axel Boman, Opeth och First Aid Kit. Programmen sändes fram till torsdag 19 januari.

Radiobiopremiär på Bio Roy i Göteborg: Historien om svensk hiphop och Historien om svensk indiepop

I Göteborg inleds musikfesten redan fredag 20 januari med radiobio som bildsätts från Sveriges Radios unika bildarkiv från festivaler, konserter och tidigare P3 Guld-galor. I den ena av radiodokumentärerna, Historien om svensk hiphop, beskrivs hiphopens uppgång, fall och återuppståndelse av bland annat Ken Ring, Fredrik Strage och Ametist Azordegan. Dokumentären är gjord av Erik Nordin, Markus Görsch och Karin Forsmark. I Historien om svensk indiepop skildrar bland annat Terry Ericsson, Brainpool och Linda Skugge den svenska indiens utvecklingen från nördiga fanzines till 90-talets popexplosion vidare till idag då den är tonsättande över hela världen. Dokumentären är gjord av Fredrik van der Lee, Karin Forsmark och Markus Görsch. Programmen kommer att sändas i P3 vid flera tillfällen i efterhand.

Historien om svensk hiphop: Fredag 20 januari kl 18.30 och lördag 21 januari kl 12.30. Historien om svensk indiepop: Fredag 20 januari kl 20.00 och lördag 21 januari kl 14.00. Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyn 45, Göteborg. Ingen åldersgräns. Radiobion är gratis och först till kvarn gäller.

Livemusik på Jazzhuset med Mofeta & Jerre

Fredag den 20 januari kl 22.00 kommer Musikguiden i P3 Session att spela in från Jazzhuset i Göteborg. Bland annat uppträder Mofeta & Jerre. Programledare är Rickard Nerbe.

Tid: Insläppet sker kl 21.00.
Plats: Jazzhuset, Erik Dahlbergsgatan 3, Göteborg. Ingen åldersgräns. Fri entré och först till kvarn gäller.

Radio: Musikguiden i P3 sänder direkt från P3 Guld-minglet

Timmarna innan P3 Guld-galan drar igång, mellan kl 17.00 och 19.00, sänder Musikguiden i P3 direkt från förminglet på Brew House i Göteborg. Programledare Sandra Mickelsson pratar med galasugna nominerade artister och gäster inför kvällens begivenheter på Lisebergshallen.

Om P3 Guld 2012

P3:s hyllning till svensk musik äger rum lördag 21 januari i Lisebergshallen i Göteborg. Galan leds av Salem Al Fakir och blir den tionde i ordningen. P3 Guld 2012 direktsänds i Sveriges Radio P3 lördag 21 januari kl 20.03 och sänds i SVT1 samma kväll kl 21.00 samt i norska NRK och finska YLE. På galascenen uppträder Laleh, Kapten Röd, Veronica Maggio, Rebecca & Fiona, Markus Krunegård, First Aid Kit, Maskinen, Fibes, Oh Fibes! och Frantic Amber.

P3 Guld är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Göteborg & Co och Liseberg.

Lars Nylin