19 januari 2012

GRAMMIS Per Sinding-Larsen delar ut priset till Årets musikvideo

Efter två års uppehåll är Grammis-kategorin Årets musikvideo tillbaka. I år är det första gången som en specialjury utser de nominerade regissörerna. Priset har delats ut sedan 1989 med uppehåll under ett par år, men i år tillfaller det regissören och inte artisten. Priset delas ut av videoentusiasten och musikexperten Per Sinding-Larsen och direktsänds via SVT och musiksajten PSL.

– Det är ett tidens goda tecken att videogrammisen är tillbaka, nu när musikvideon har börjat leva på nytt. Grammis har samlat en mycket bra jury och de har satt fokus på det man ska göra det på – regissörerna! säger Per Sinding-Larsen.

– Att återinföra musikvideopriset samt låta en specialjury utse de nominerade är en del i vårt pågående arbete att höja kvaliteten på Grammis, säger Ludvig Werner, VD på IFPI som är arrangör. Därför blev vi mycket glada när Per, som är en mycket respekterad person i musikbranschen, tackade ja till att vara prisutdelare.

Tisdagen den 14 februari direktsänder SVT Grammis 2012 från Kungliga Operan svt.se/PSL. Dessutom sänds prisgalan senare samma kväll på SVT1. Inför galan kommer intervjuer med samtliga nominerade till Årets musikvideo att sändas på svt.se/PSL.

Specialjuryn och de nominerade

Specialjuryn som har utsett de nominerade till Årets musikvideo består av en rad mycket kunniga personer, bland annat fotografer, grafiska formgivare och musikvideoregissörer:

Johan Bergmark, fotograf; Senay Behre, musikvideoregissör; Jon Bergsman, art director WDW, Björn Kusoffsky, creative director Stockholm Design Lab; Jonas Linell, fotograf; Andreas Nilsson, musikvideoregissör, Kent Nyberg, creative director Pangea Design; Fredrik Swärd, grafisk designer Fredrik Swärd Form, Magnus Renfors, musikvideoregissör och Tony Zoulias, DJ och tidigare musikschef ZTV.

De nominerade till Årets musikvideo är:
· Gustav Johansson – Karl X Johan Flames (Uncompromised Cut)
· Magnus Renfors – Peter Jöback, filmen till albumet Livet, kärleken och döden – La Vie, L'amour, La Mort
· Max Vitali – Robyn Call Your Girlfriend
· Slobodan Zivic – Kriget Submission
· Ted Malmros/Gustaf Von Arbin – Peter Bjorn and John Gimme Some.

Direktsändning svt.se/PSL
svt.se/PSL från kl 17:00
SVT1 kl 22:00

Lars Nylin