17 januari 2012

4 SNABBA med Petri H Lundén på Hagenburg, tillbaka från Eurosonic

I helgen fanns stora delar av svensk livebransch i holländska Groningen för att deltaga på livemässan Eurosonic. MI har pratat med Petri H Lundén på managementbolaget Hagenburg.

Tillbaka från Eurosonic, hur var det för din del?

– Tack bara bra, det blev en kort visit för mig iår. 2004 skapade vi tillsammans med Eurosonic "The Hypotheticals" som är ett låtsasband som en panel bestående av mig själv som manager, Folkert Koopmans som arrangör, Frank Stroebele som skivbolag, Tobbe Lorentz som agent och Dick Molenaar som skatterådgivare/businessmanager gör ett liverollspel kring. Bandet har under dom sju åren som gått lotsats fram av detta gäng och andra (eftersom dom flesta av oss fått sparken vid olika tillfällen…) för att 2012 återförenas i en stor re-unionturné. Lite tounge in cheek så spelar vi upp scenarion och för projektet framåt som om det vore på riktigt. Det var återigen en stor succé (utsålt), kanske p.g.a. att vi som enda panel bjuder vår publik på öl under tiden (Heineken i detta fall)…

Svenska livebranschen var som vanligt väl representerad välrepresenterad – förklara för oss
andra vad som lockar?

– Eurosonic har en grym fingertoppskänsla på "next thing happening" ifrån olika länder. Låt mig förklara, jag pratade med en fransk kollega som sa att dom franska akterna som spelade, trots att han inte fått på sina artister på programmet, är helt rätt och dom banden som kommer att hända 2012. Samma sak bekräftades av en irländsk vän, Irland var också huvudnation på årets mässa. Det är lätt att som besökare att få kontakt med folk på alla nivåer, spelställena är i dom flesta fall på gångavstånd ifrån varandra och generellt så har staden en bra atmosfär kring eventet. Min uppfattning, delvis självupplevt, är att många dealar blir gjorda just där och då.

Vad väntar närmast under 2012 för egen del?

– Ny platta med Europe producerad av Kevin Shirley, ny platta med H.E.A.T, den första med Erik Grönwall på sång, Casablancas debutalbum släpps med påföljande turné, The Cardigans gör ett antal spelningar för första gången på länge, nytt album med Peter LeMarc, världsturné för Nightwish och så ska det tas fram en ny kampsång för EM-spektaklet i Polen/Ukraina till Svenska Fotbollsförbundet. 2012, förutsatt att Mayafolket hade fel, ser ut att bli ett riktigt trivsamt år i arbetets tecken.

Vilka tycker du är de största generella utmaningarna för din
bransch?

– På makroplanet blir det att se hur det gamla systemet möter den nya verkligheten. Ifrån artistens perspektiv så har landskapet och investeringsviljan ifrån vissa parter förändrats men man vidhåller samma strukturer, detta kommer inte att vara hållbart i längden och speciellt inte för debutanter. I gengäld så har det faktum att fansen/kunderna inte längre nödvändigtvis är en okänd grå massa utan det finns en möjlighet att ha en relation direkt med den unika kunden, detta tror och hoppas jag kommer att skapa nya möjligheter för artister att kunna utföra sitt gebit och leva på densamma.

Lars Nylin