12 januari 2012

NYLIN Minst lika vild som Siewert Ö

När ledande medier gick på bluffen att fildelandet skulle ha blivit erkänd religion i Sverige gick det att småle åt saken. Det var så absurt att det kom som ett brev på posten att Siewert Öholm var den förste som gick i taket. Det är däremot inte humor att det är TT som sprider felaktigheten, skriver MI:s Lars Nylin.

"Nu har kopimismen blivit officiellt erkänd som religion i Sverige" skrev i förra veckan medier som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Nyheten att kopismen, piraternas ord för illegal fildelning, skulle ha erkänts som religion spred sig sedan över såväl Norden som övriga världen.
I går hade exempelvis Irish Times rubriken "Sweden recognises file-sharing religion" och fortsatte med ingressen: "Sweden dealt a symbolic blow to the global fight against digital music and film piracy by recognising a group that promotes file-sharing across the Internet as a religion."

Man behöver bara lägga några sekunder av research så finner man att kopismen/fildelandet alls inte erkänst som religion. Vare sig renlärigt religiösa eller upphovsrättstroende behöver vara oroade. Staten erkänner inte religioner. Det som hänt är att Kommerskollegiet registrerat kopismen och att de exempelvis kan starta ett bankkonto under namnet. Piratfolket har kort sagt grejat ett PR-trick som man i sin absurditet kan provoceras av eller flina åt. Bara redan extrema pirater och piratkramer kan triggas av detta, så jag hamnar snarast i flinande.

Betydligt mindre humor är det i faktumet att det är TT som ligger bakom "nyheten" och vinklingen. Det är inte första gången som förr så seriösa Tidningarnas Telegrambyrå sysslar med piratkramning. TT är källan till artiklar och rubriker som "Fängelse hotar halv miljon fildelare" (hur många fildelare har hittills fängslats?) respektive "Artister vinnare på fildelningen". I det sistnämnda fallet fick den ansvarige för utredningen som var källan – MI:s egen Daniel Johansson – gå ut och förklara att TT helt misstolkat hans siffror.

Samtliga tre artiklar har en sak gemensamt förutom piratkramandet. De är skrivna av samma journalist, Sten Gustafsson. Jag har inga skäl att tro att Gustafsson har några band till piratlobbyn (trots att den troligen är landets flitigaste alla kategorier). Men han tycks uppenbarligen gilla att ta piraternas ståndpunkt. Faktumet att TT därefter sprider extrema hårdvinklar till medier som jag vill uppfatta som seriösa gör att jag blir minst lika vild som Siewert Ö.

Lars Nylin